Barbara Dallosová Rôzne

Mrazivé príhody z okolia Žiaru: Tajuplná chodba i Fuferenda lákajúca obete na detský plač!

Duchovia, príšery a mátohy. Nejaký ten strašidelný príbeh pozná azda každý z nás. Málokto však vie, že niekoľko povedačiek, z ktorých prebieha mráz po chrbte, sa viaže i k miestam v Žiari a okolí. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé príhody z okolia Žiaru: Tajuplná chodba i Fuferenda lákajúca obete na detský plač!
Zdroj: TASR

Záchrana v poslednej chvíli

Zrejme najznámejšou povesťou spájajúcou sa s naším mestom tá o vzniku hradu Šášov. A ako to už v podobných príbehoch býva, i v tomto tiekla krv. Zvolenský hradný pán, ktorý mal veľkú záľubu v poľovačke, dlho nevedel naďabiť na dobrú korisť. Keď však po dlhom poľovaní narazil na statného medveďa, pochybil a zoči-voči šelme mu šlo o život. V poslednej chvíli mu pomocnú ruku podal šašo, ktorý podráždeného medveďa zaťal sekerou. Niektoré verzie povesti hovoria že záchranca sa volal Ladislav a ozrutnému zvieraťu rozťal hlavu. Hrad Šášov, ktorého ruiny sa dodnes týčia nad naším mestom, mal byť postavený záchrancovi ako odmena za hrdinský čin.

Chodba, ktorú nikto nenašiel

Šášov ale podľa povedačiek skrýva i jedno hrozivé tajomstvo. Pod hradbami údajne existuje tajuplná podzemná chodba, ktorá mala viesť z hradu až do kaštieľa v Ladomerskej Vieske. V nej sa má nachádzať zasypaná žena s dieťaťom i manželom, ktorí tam našli svoju smrť počas požiaru v ladomerskom kaštieli začiatkom 17. storočia pri pokuse uniknúť plameňom.

Menila sa na psa i plačúce dieťa

V neďalekej obci Ihráč ležiacej v Kremnických vrchoch mali obyvatelia podľa miestnych povestí hneď dve mátohy. Jednou z nich bola obávaná Fuferenda, ktorá strážila studničku v poli nazývanom Kundratová nad cintorínom. K studničke sa obyvatelia chodili osviežovať popri práci na poli, v noci sa jej však bolo treba vyhýbať, i keď to nebolo ľahké.

Na svoje obete tu totiž číhala fufnavá nevesta Fuferenda. Pri studničke bola čarovná moc nevesty najsilnejšia. Keď chcel niekto studničku obísť, prefíkaná Fuferenda sa premenila buď na psa, ktorý obeť k studničke zahnal, alebo na plačúce dieťa, ktoré malo okoloidúcich k studničke lákať. Oklamaný v domnienke, že ide o zatúlané dieťa, išiel za plačom, tajomná fufnavá nevesta sa ho zmocnila. Fuferenda začala s obeťou za stáleho fufnania tancovať do úmoru, po poliach, dolu horou, alebo grúňom až k potoku, kde sa mohla na smrť utancovaná obeť utopiť.

Kone ducha vycítili

Na Ihráči ale podľa povestí nemátožila iba bosorácka nevesta. V údolí pod dedinou raz údajne zahynul poranený rumunský vojak. Jeho nepokojný duch sa mstil každému, kto v noci prechádzal po ceste okolo tohto miesta.

Povesť hovorí o prípade, kedy duch vojaka na smrť vystrašil furmana vracajúceho sa hory s konským povozom. V miestach, kde údajne zotrvával duch zosnulého Rumuna, sa kone odrazu splašili, potrhali popruhy a polámali voz. Furman v snahe zachrániť si život ušiel do dediny. Ráno našiel svoje kone vo dvore zúbožené a dolámané. Keď sa k nim priblížil, báli sa svojho gazdu, divoko erdžali a kopali na všetky strany. Odvtedy už opatrný furman prechádzal s vozom okolo studničky len cez deň, aj tak sa ale kone v tomto mieste vždy ozlomkrky rozbehli.

Doložený prípad

Nie všetko, čo sa medzi obyvateľmi tradovalo a traduje, je ale len produktom tvorivej ľudskej fantázie. Kremnica má i viacero doložených prípadov hrozivých čarodejníckych procesov. Jedným z najpútavejších príbehov z útrob historického mesta je proces proti Dore Struhárovej. Tá sa ako 80-ročná podrobila ukrutným mučiacim praktikám. A všetko to začalo vešaním bielizne.

,,Dora Struhárová sa sporila so susedou pri vešaní prádla. Bolo jej poradené, že si môže nakloniť šťastie keď použije konskú lebku, vajíčka a kamienky, s ktorými mala vykonať nejaké magické praktiky. To sa však rozchýrilo a Struhárová bola v Kremnici vyšetrovaná. Samozrejme že vyšetrovanie bolo spojené s mučením. Opaľovali jej sviecami rôzne časti tela, naťahovali ju na škripec a nakoniec ju odsúdili na trest smrti,“ opísal praktiky na obvinenej starenke kremnický historik Daniel Haas Kianička. Čítajte VIAC.

Foto: ilustračné Zdroj: Dnes24/archív Združenia na záchranu hradu Šášov/obec Ihráč

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM