Barbara Dallosová Samospráva

Múzeum Gýča v Kremnici zostáva, pripravuje sa dokonca reštart: Všetko je odklepnuté, spokojný je aj primátor

Múzeum Gýča, unikát aký sa dá nájsť iba v Kremnici, má za sebou neľahké mesiace. Stihlo sa už rozlúčiť i pobaliť, nakoniec je však všetko inak. Múzeum v meste zostane a čakajú ho aj novinky.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum Gýča v Kremnici zostáva, pripravuje sa dokonca reštart: Všetko je odklepnuté, spokojný je aj primátor
Zdroj: TASR

Prvé správy o zámere presťahovať kremnické Múzeum Gýča sme vám priniesli už začiatkom roka. Dôvodom mali byť vysoké platby za energie. Primátor Alexander Ferenčík vtedy vyjadril snahu múzeum v meste udržať. Definitívne rozhodnutie padlo v marci a začalo sa so sťahovaním exponátov.

Poznajú aj dátum otvorenia

Na májovom zhromaždení členov Občianskeho združenie Múzeum Gýča sa však členovia zhodli na znovuobnovení tejto kremnickej rarity. Predsedom Rady OZ sa stal Alfréd Haško a začala sa črtať nová vízia. Na zasadnutí mestského parlamentu (18.6.) sa otázka Múzea Gýča dostala na stôl poslancom. Tí odhlasovali žiadosť o pridelenie priestorov pre expozíciu Múzea Gýča. Obnovené múzeum má sídliť v pôvodných priestoroch Bellovho domu na Štefánikovom námestí.

Nový koncept stálej expozície nazvali Náš domov v 20. storočí. Umiestnia sem nielen najatraktívnejšie exponáty z predošlej zbierky, ale svoje miesto si nájdu aj nové predmety, ktoré venujú múzeu občania mesta, resp. celého Slovenska. Recesistickí múzejníci vyzývajú Kremničanov, ale aj ľudí zo širokého okolia, aby sa poobzerali okolo seba a priniesli do zbierky, ktorá má už viac ako 1000 predmetov, nové „artefakty“.

,,Každý kto má zmysel pre humor a čas môže aj prísť a dobrovoľne pomôcť oživiť unikátne a atraktívne múzeum, ktoré je zrkadlom nás, našej doby a nášho vkusu. Slávnostné otvorenie Múzea Gýča sa uskutoční po 10 rokoch – takmer na deň presne od vzniku prvej stálej expozície – v sobotu 4. júla 2015 o 15:00 hod.," pozýva Ján Fakla z OZ.

Darcovia môžu počas mesiaca jún kontaktovať R. Vykysalého na čísle 0905 308480, alebo Alfréda Haška na čísle 0908 160 684, prípadne e-mailom na adrese haskoa@gmail.com.

Bývalý predseda sa funkcie vzdal

Ako vysvetlil Fakla, Občianske združenie Múzeum Gýča posilnili najmä Kremničania. Bývalý predseda rady Martin Úradníček, ktorý inicioval odchod múzea do Banskej Bystrice, sa vzdal funkcie i členstva v OZ. Predsedom Občianskeho združenia MG zostal Roman Vykysalý a členom Ján Fakla. K spolupráci sa prihlásili Peter Schmidt a Priska Knappová, pridať sa a pomôcť môžu aj ďalší dobrovoľníci.

Čo na to primátor?

Práve primátor mesta Alexander Ferenčík vyjadril pred pár mesiacmi, keď sa o odchode Múzea Gýča hovorilo, snahu túto raritu v Kremnici zachovať.

,,Múzeum ide naspäť za tých podmienok, ktoré som ja na začiatku navrhoval. Je to teda schválené tak, že prevádzkovatelia budú mať paušálnu platbu za energie 600 eur ročne a nájomné za jedno euro. Predtým mali fakturáciu spotreby energie podľa skutočnej spotreby rozrátanú na podlahovú plochu a nájomné nemali žiadne. S výsledkom celého procesu, teda tým, že Múzeum nakoniec v Kremnici zostáva, som samozrejme spokojný," povedal pre náš portál Ferenčík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM