Kultúra Rôzne Správy

Múzeum v nenápadnej dedinke robí regiónu meno: Desaťtisíce návšetvníkov za rok!

Múzeum v neďalekej obci sa minulý rok činilo. Organizovalo akciu za akciou a o návštevníkov rozhodne nemalo núdzu.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v nenápadnej dedinke robí regiónu meno: Desaťtisíce návšetvníkov za rok!
Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone

Expozície múzea vo Svätom Antone a podujatia, ktoré miestni múzejníci v minulom roku pripravili, prilákali desaťtisíce návštevníkov. Ako zhodnotil riaditeľ múzea Marian Číž, celkovo to bolo približne 48 000 návštev­níkov, čo je viac ako v roku 2015.

,,Všetky plánované výstavy, podujatia i ciele stanovené zriaďovateľom boli splnené a múzeum realizovalo aj mnoho aktivít nad rámec plánovaných," uviedol Číž s tým, že medzi zaujímavé aktivity patrila napríklad časť na veľtrhu cestovného ruchu Slovakiatour v Bratislave.

Séria akcií

Paleta podujatí, ktoré múzeum v roku 2016 ponúklo, bola široká. Na svoje si prišli poľovníci, lesníci ale aj milovníci umenia. Nechýbala módna prehliadka svadobných šiat na sviatok sv. Valentína, chovateľská prehliadka poľovníckych trofejí spojená s ochutnávkou diviny, nočné prehliadky kaštieľa s divadelnými scénkami, prírodovedná súťaž ‚Čo šepká les‘, Detské dni sv. Huberta, letné divadelné predstavenia na nádvorí kaštieľa či koncerty v barokovej kaplnke v rámci hudobných festivalov.

,,Veľký úspech mala sezónna výstava Vtáky, na ktorej si návštevníci mohli pozrieť výtvarné práce, fotografie, preparáty, známky, odznaky či mince, všetko s témou vtáctva," dodal Číž. Aktivity múzea obohatila výstava Tajomné grafiky – kópie vedút 30 európskych veľkomiest z rokov 1719–1765.

Vrcholom celoročného programu sú Hubertovi dni

Múzeum sa tiež podľa Číža zapojilo do reprezentácie Slovenska na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli. Pripravilo výstavu, ktorá prezentovala rozumné a udržateľné hospodárenie na vidieku, so zachovaním historických a kultúrnych hodnôt pod názvom „Udržateľné poľovníctvo ako nástroj odborných aktivít v prospech zachovania prírody“.

V septembri sa v priestoroch kaštieľa konal už 26. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta. Ide o najvýznamnejšie podujatie múzea s účasťou takmer 9000 návštevníkov s množstvom sprievodných podujatí. Múzeum vo Svätom Antone je príspevková organizácia priamo riadená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM