Martin Károly Krimi

Na autobusovej stanici sa množia prepadnutia: Policajti sa rozhodli pre nové opatrenie!

V tomto roku v okolí žiarskej autobusky došlo k jedenástim prepadom. Policajti požiadali o pomoc aj mestských strážcov poriadku. Nebezpečenstvo číha najmä v tmavých uličkách.

Ilustračný obrázok k článku Na autobusovej stanici sa množia prepadnutia: Policajti sa rozhodli pre nové opatrenie!
Zdroj: TASR

Žiarska autobusová stanica je nepísaným centrom mesta. „Najmä v piatky a soboty je tu veľká migrácia obyvateľstva,“ opisuje stav poverený náčelník žiarskych mestských policajtov, Robert Šiška. „Mladí ľudia tadiaľ chodia za zábavou, do rôznych nočných podinkov, pohostinských zariadení, či herní,“ dodáva Šiška, ktorý na to upozornil aj mestských poslancov na ostatnom mestskom zastupiteľstve.

Čo hovoria štatistiky

Podľa policajných štatistík došlo v tomto roku k 13-tim prepadom v Žiarskom okrese, z toho 11 z nich sa stalo priamo v Žiari nad Hronom. „Objasnených je takmer 55 % prípadov,“ osvetľuje krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. Podľa nej však oproti minulému roku nejde o enormný nárast. Chcú však zlepšiť bezpečie v okresnom meste.

Robert Šiška ďalej hovorí, že štátna polícia ich požiadala o súčinnosť práve na tomto mieste a v jeho okolí. „V budúcnosti budú vykonávané dvojité hliadkové služby. Jedna hliadka sa bude zameriavať práve na túto oblasť,“ dodáva. Podľa neho polícia v poslednom období eviduje zvýšený nárast práve lúpežných prepadnutí. „V rámci súčinnosti nás požiadali o pomoc a my sme samozrejme vyšli v ústrety,“ hovorí ďalej Šiška.

Autobuska je len ohnisko

Podľa Roberta Šišku, povereného vedením žiarskej mestskej polície, autobusová stanica je len miestom, kde si lúpežníci vytypujú svoju obeť. „Toto miesto je dostatočne osvetlené a je aj pod kamerovým systémom,“ dodáva. Svoju obeť potom podľa neho sledujú do miest, kde je šero, alebo do nejakej neosvetlenej uličky, či medziblokových priestorov. A práve tam dochádza k prepadu.

Samozrejme máme vytypované miesta, na ktorých je predpoklad, že by k takejto trestnej činnosti mohlo dochádzať, no tieto nebudeme z bezpečnostných dôvodov zverejňovať,“ dodáva Vašková. Ľudia by tak podľa nej mali byť obozretní nechváliť sa napríkad väčšou hotovosťou ani v bare. Obeťou sú podľa nej často ľudia pod vplyvom alkoholu, ktorí sa tak stávajú ľahkou korisťou.

Je na vine osvetlenie?

Mesto chce podľa hovorcu mesta, Martina Baláža, plánuje v budúcom vymeniť druh osvetlenia na exponovaných miestach. „V niektorých častiach vymeníme žlté osvetlenie za biele metal-halogenidové svetlá,“ hovorí. Poverený náčelník si však myslí, že páchatelia si svoje miesto nájdu vždy. „Keď osvetlíte nejakú tmavú bočnú uličku, páchatelia si nájde zas nejakú inú. Takže nakoniec by sme mali mesto vysvietené ako vianočný stromček. Nemyslím si, že toto by situáciu vyriešilo,“ domnieva sa Robert Šiška.

Rady policajtov ako predísť prepadu

Podľa krasjkej policajnej hovorkyne je potrebné si uvedomiť, že obeťou lúpežníka sa môže stať ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek. „Vo väčšine prípadov k lúpežnému prepadnutiu dochádza vo večerných až neskorých večerných hodinách. Je to druh trestnej činnosti, pri ktorej obetiam hrozí vážne nebezpečenstvo, a preto je nevyhnutné, aby sme my sami toto nebezpečenstvo nezvyšovali a vyhli sa možnosti stať sa obeťou lúpežného prepadnutia,“ upozorňuje Vašková.

Lúpežník chce podľa nej, zväčša od obete peniaze, pričom sa ich domáha pod hrozbou použitia násilia či už samotným násilím. „Ak sa stanete obeťou lúpežníka, je veľmi dôležité zachovať kľud a konať rozvážne. V takejto situácii treba poslúchnuť príkazy páchateľa. Život a zdravie pre človeka znamená neporovnateľne viac ako peniaze. Nesnažte sa páchateľovi odporovať a zneškodniť ho, nechajte túto prácu profesionálom. Úlohou obete lupiča je aj napriek pochopiteľnému strachu, zapamätať si čo najviac podobu a detaily (vlasy, oči, postava, oblečenie, prípadné okuliare, prikrývku hlavy, tetovanie či zbraň), ktoré dokážu pomôcť pri usvedčovaní páchateľa,“ hovorí ďalej Petra Vašková.

  • neukazujte na verejnosti, že máme pri sebe veľa peňazí
  • nechodievajte tmavými a opustenými uličkami, vyhľadávajte radšej frekventovanejšie miesta a ulice s väčším pohybom ľudí
  • pri vchádzaní do vchodov, domov či výťahov buďte obozretní
  • majte pripravený kľúč, aby ste sa rýchlo dostali dovnútra
  • nedávajte sa na ulici do reči s cudzím človekom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM