Barbara Dallosová Správy

Na banskú tragédiu v Kremnici sa nezabudlo: Nešťastie, pri ktorom zahynuli stovky mužov, pripomenie spomienková slávnosť

Podľa legendy Boží trest, pred ktorým varoval permoník, podľa vedeckých predpokladov zemetrasenie. Banské nešťastie so stovkami obetí si už onedlho pripomenú v Kremnici.

Ilustračný obrázok k článku Na banskú tragédiu v Kremnici sa nezabudlo: Nešťastie, pri ktorom zahynuli stovky mužov, pripomenie spomienková slávnosť
Zdroj: TASR

Banské nešťastie spred niekoľkých storočí, keď sa dôsledkom zemetrasenia prepadol vrch Šturec, pod ktorým sa križovali najbohatšie zlaté žily, si pripomenú v Kremnici spomienkovým stretnutím.

Ako informuje Kremnický banícky spolok, spomienková slávnosť pri príležitosti 572. výročia tohto banského nešťastia sa uskutoční v Kremnici 23. mája. O 15:00 hod. je naplánovaný začiatok sprievodu pri šachte Ferdinand, o 15:45 hod. ekumenická bohoslužba, kladenie vencov pri pamätníku a napokon posedenie v areáli „tancpľac“.

Predpokladá sa, že pri tomto banskom nešťastí zahynulo približne 500 baníkov. Legenda hovorí, že bolo „Božím trestom“. Na turičnú sobotu sa zjavil baníkom permoník, ktorý ich vyzval, aby prestali fárať, vyfárali a oddychovali, pretože to bol veľký cirkevný sviatok. Keďže baníci neposlúchli, boli potrestaní tým, že boli zavalení. Oficiálne podľa vedeckých podkladov však nešťastie vzniklo zemetrasením, ktorého epicentrum bolo niekde medzi Žilinou a Ostravou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM