Správy

Na bicykli do roboty a bezpečne? Žiarski poslanci odklepli tisíce na projekt

Mesto Žiar nad Hronom plánuje vybudovať cyklochodník, ktorý by na dochádzanie do práce využívali aj zamestnanci priemyselného parku.

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli do roboty a bezpečne? Žiarski poslanci odklepli tisíce na projekt
Zdroj: TASR

Žiarski poslanci odsúhlasili 3000 eur na štúdiu a 15.000 eur na projektovú dokumentáciu tohto cyklochodníka. Ako priblížil primátor Peter Antal, v blízkej budúcnosti by mala byť vyhlásená výzva z eurofondov, z ktorej chce mesto na tento projekt získať finančné prostriedky.

Cyklochodník by mal podľa primátora viesť cez celé mesto so začiatkom pri vjazde do mesta od Prievidze až po priemyselný park. „Predpokladáme, že bude viesť cez Kortínsky most, ale to ukáže až štúdia, ktorú je potrebné vypracovať. Tá nám povie, kadiaľ je možné chodník viesť. Prvým predpokladom je, že musí ísť po mestských pozemkoch,“ priblížil Antal. Či pôjde o budovanie nového chodníka, alebo vyznačenie už na existujúcich povrchoch, je podľa neho v súčasnosti ešte ťažké hovoriť. Predpokladá však, že pôjde o kombináciu týchto dvoch možností.

Snahou mesta je tak dať ľuďom možnosť, aby mohli do práce bezpečne dochádzať aj na bicykli. Dnes už totiž nie je podľa primátora tento spôsob dopravy do práce veľmi využívaný. Vybudovanie cyklochodníka podporujú podľa jeho slov aj firmy sídliace v priemyselnom parku, vďaka nárastu cyklistov by sa im totiž odľahčili od osobných áut komunikácie a parkoviská v areáli.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM