Barbara Dallosová Krimi

Na cigaretku na žiarskom nástupišti dopláca stále viac ľudí: Pozrite, koľko ich zachytili kamery!

Hoci priestranstiev, kde zákon zakazuje fajčenie, je v meste viac, cigarete pri čakaní na autobus zrejme ľudia odolávajú najťažsie. Presne polovica všetkých takýchto priestupkov za minulý rok bola zistená práve na autobusovej stanici.

Ilustračný obrázok k článku Na cigaretku na žiarskom nástupišti dopláca stále viac ľudí: Pozrite, koľko ich zachytili kamery!
Zdroj: TASR

Zapáliť si sa zákon nedovoľuje ani na mnohých iných miestach, ako napríklad v areáloch škôl, škôlok či v priestoroch detských ihrísk. V našom meste ale polícia najčastejšie zaznamenáva takéto priestupky na autobusovej stanici. Tá žiarska nie je krytá, platí teda, že fajčiť sa nesmie vo vzdialenosti štyri metre od vymedzenej plochy nástupíšť. Odbehnúť si pár metrov sa ale niektorým zrejme nechce.

Kamery striehnu

Niektorí fajčiari majú možno pocit, že kým zrovna okolo stanice neprechádza auto mestskej polície, nič im nehrozí. Opak je pravdou. Kamery vás totiž vidia, aj keď policajti nie sú práve nablízku. ,,Kamerové systémy, ktoré obsluhujú pracovníci chránených dielní, sú veľmi účinným nástrojom. Len pomocou kamier sa nám počas roka 2014 podarilo zaznamenať 735 priestupkov rôzneho charakteru," vysvetľuje náčelník žiarskych mestských policajtov Róbert Šiška.

Viac než pred rokom

,,Oproti roku 2013 sme zaznamenali mierny nárast. V roku 2013 bolo zaznamenaných 77 priestupkov v súvislosti s fajčením na verejných priestranstvách. Za uplynulý rok to bolo 96 priestupkov, " hovorí ďalej Šiška.

Podľa šéfa mestských policajtov sa gro týchto prípadov deje práve na spomínanom nástupišti. Z 96 minuloročných priestupkov kamery zaznamenali v priestoroch autobusovej stanice presne polovicu, teda 48 prípadov.

Nepoučiteľných pokuta neminie

Ako ďalej vysvetlil Róbert Šiška, 96 priestupkov neznamená, že policajti uložili v minulom roku za fajčenie 96 pokút. ,,Priestupky, ktoré má v kompetencii obec, je možné riešiť aj napomenutím. Ak však priestupok stane opakovane, teda prejaví sa recidíva, vtedy už býva občan pokutovaný,„ hovorí náčelník s tým, že to, či je previnilec takto nachytaný prvý raz, alebo nie, policajti zistia veľmi rýchlo. ,,Policajt zavolá na základňu, kde v databáze zistia, či sa niečo podobné nestalo aj v minulosti,“ dodáva.

Do žiarskych ulíc pribudnú nové moderné kamery: Pozrite, kde všade na nás mesto po novom dovidí!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM