Martin Károly Kultúra

Na dňoch hojnosti ponúknu domáci chlieb, podymníky i guláš z diviny

Baďan 15. júla - Predvádzanie zvykov dedinčanov a tradičných žatevných prác tvorí hlavnú časť programu X. ročníka Podsitnianskych dní hojností, ktoré sa v obci Baďan v okrese Banská Štiavnica uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu.

Folklórny ľudový festival sa začne v sobotu 17. júla o 14:00 hod. Zameraný je na návrat k ľudovým zvykom a tradíciám. Na podujatí vystúpia folklórne skupiny z obce a blízkeho okolia. Zvyky a tradičné žatevné práce predvedú členky FS Baďančanka a dobrovoľníci z obce Baďan a Klastava.
Ako TASR informovala starostka Ľubica Kuková, návštevníci môžu tiež vidieť prácu remeselníkov, ktorí priamo v obci zhotovujú tradičné výrobky. Festival ponúka tiež možnosť ochutnávať tradičné špeciality, ako napríklad domáci chlieb, pečený v murovanej peci, podymníky, osúchy, kysnuté koláče, pagáče, lokše, lekvárové buchty, šúľance či párance. Pochutnať si môžete aj na výbornom guláši z diviny, ktorý je špecialitou členov poľovného združenia Bánov, no a v neposlednom rade aj na chutnej domácej pálenke.
V obci sa v prvých rokoch organizovania festivalu zamerali na spracovanie ľanu – vtedy sa podujatie konalo pod názvom Dni tradičného odievania. Návštevníkom obce, ale aj občanom obcí mikroregiónu, ktorí sa na festivale zúčastnili, predvádzali obyvatelia dediny, ako sa zhotovovalo plátno. V roku 2005 sa Dni tradičného odievania zmenili na Dni žatvy.
Podsitnianske dni hojnosti organizuje od roku 2001 OZ Mikroregión Južné Sitno. Obce, združené v mikroregióne kedysi patrili do Hontianskej župy a sú spojené kultúrno-historickými spomienkami, ktoré pomaly upadajú. Pretože jedným z poslaní mikroregiónu je obnova hodnôt historického a kultúrneho dedičstva s cieľom rozvoja cestovného ruchu, členovia výboru sa rozhodli zabudnuté spomienky oživiť.
Prvé podujatie z tohtoročného seriálu Podsitnianskych dní hojnosti sa konalo už v júni v obci Žibritov. Posledné bude v Prenčove v auguste.
Baďan má v súčasnosti 218 obyvateľov s priemerným vekom 34 rokov. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1245. Jedinou kultúrnou pamiatkou je neskororenesančný evanjelický kostol a.v. z roku 1685. Oveľa staršia, pravdepodobne pochádzajúca z 11. storočia, je však románska rotunda, ku ktorej kostol neskôr pristavili.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: TASR Plagát: http://www.banskastiavnica.sk/…ojnosti.html

Dni hojnosti
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM