Martin Károly Kultúra

Na hrade Revište sa brigádovalo

Počas uplynulého víkendu sa na hrade Revište v žarnovickej mestskej časti Revištské Podzámčie stretla na prvej brigáde takmer dvadsiatka dobrovoľníkov, ktorí založili združenie na jeho záchranu.

Podarilo sa nám spraviť to, čo sme si predsavzali a celý hrad sme vyčistili od náletových drevín a krovín. Hrad je vyčistený, odstránili sme z jeho areálu nejaké dreviny, tak ako sme boli dohodnutí s krajským pamiatkarským úradom,“ podotkol pre TASR predseda správnej rady Združenia na záchranu hradu Revište Vladimír Černák.

Dobrovoľníci vytvorili do strmých svahov schodíky a nad cisternu zmontovali drevený rám ako ochranu proti nechcenému kúpeľu. V budúcnosti plánujú dočistiť hrad z vonkajšej strany. „Sústrediť sa tiež chceme na vypracovanie projektu, ako ďalej s obnovou hradu a takisto potrebujeme doriešiť vzťah s majiteľom pozemku, čo sú Lesy SR,“ dodal Černák.

Hrad totiž v súčasnosti nie je pod správou, vlastnícky sa k nemu nikto nehlási. Preto je aj prioritou združenia vysporiadanie vlastníckych vzťahov. Vlastníkom pozemku, na ktorom sa hradné ruiny nachádzajú, sú Lesy SR, š. p. Hrad ako taký však nie je v katastri zakreslený a neexistuje k nemu list vlastníctva.

Ruiny hradu, ktorý pochádza pravdepodobne z 13. storočia, sa v súčasnosti rozpadávajú. Dobrovoľníci ho preto chcú vyčistiť a urobiť základné opatrenia, tak aby bol pre návštevníkov bezpečnejší. O pomoc pri záchrane hradu sa združenie obracia aj na verejnosť. Členovia združenia sa snažia nájsť medzi ľuďmi fotografie či iné materiály, ktoré dokumentujú hrad a jeho okolie v minulosti.

Zdroj: TASR Foto: František Kovár http://www.kstzh.wbl.sk/

Reviste brigada
57
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM