Kultúra

Na Kremnických gagoch dnes rozdajú Zlatých gunárov

Naivné divadlo z Liberca s paródiou Loutky hledají talent otvorilo dnes tretí deň Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2013, ktorých 33. ročník sa koná v tomto baníckom meste od štvrtka 29. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Na Kremnických gagoch dnes rozdajú Zlatých gunárov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dopoludňajší program, určený hlavne detskému divákovi, pokračoval rozprávkou Ako uspať veľkého draka. Uviedlo ju bratislavské občianske združenie Návrat. Rozprávka je súčasťou projektu Detstvo potrebuje rozprávku, resp. Pomôžme si rozprávkou. Cieľom tohto projektu je podpora vzťahu rodičov a detí aj vo forme spoločného čítania alebo rozprávania rozprávky.

Do dnešného programu prispelo aj domáce Kremnické divadlo v podzemí s pouličným pochôdzkovým divadlom Kremnica nielen zlatá alebo králi, duchovia a blázni. Návštevníci očakávajú popoludní aj činoherný súbor Slovenského národného divadla, ktorý sa v Kremnici predstaví po prvý raz a uvedie príbeh Mechúrik-Koščúrik. Ide o klasickú rozprávku Pavla Dobšinského v novej hudobnej úprave o silnom kamarátstve, v ktorom sa nerobia rozdiely. V jednotlivých postavách sa predstavia Táňa Pauhofová, Barbora Švidraňová a Marián Labuda mladší. Mechúrik je smutný, pretože nemá kamarátov a tak sa ich vyberie do sveta nájsť.

Popoludní v kine Akropola odovzdá Akadémia humoru na čele s prezidentom, hercom Jánosom Bánom, ocenenia Zlatý gunár. Členmi akadémie sú tento rok herečka Jana Oľhová, hudobný producent Matej Drlička, choreografka Šárka Ondrišová, herec Martin Vanek, výtvarník Karol Čižmazia, dramaturg a spisovateľ Viliam Klimáček, vedúci zastúpenia Európskej komisie EÚ na Slovensku Dušan Chrenek, Elena Arnaudová, riaditeľka Bulharského inštitútu v Bratislave, riaditeľ Maďarského inštitútu v Bratislave István Kollai, Roman Vykysalý za kategóriu Trafená hus a Iveta Radičová pre cenu Stana Radiča za objav roka.

Celkom 40 umelcov a súborov je tento rok nominovaných na ocenenia v šiestich kategóriách, ktorými sú Divadelné inscenácie a kabarety, Hudobné produkcie, Pouličné a pohybové produkcie, Produkcie pre deti a mládež, Karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, Literárne a žurnalistické diela. Na cenu za celoživotné dielo navrhla nominačná komisia festivalu českého výtvarníka a karikaturistu Vladimíra Jiránka in memoriam, humoristu Milana Lechana, herca a humoristu Milana Markoviča a speváka Petra Lipu. Osobitnú cenu za 50 rokov účinkovania Radošinského naivného divadla v podobe plakety 50 Radošinských získal zakladateľ a protagonista divadla Stanislav Štepka.

Kremnické gagy
17
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM