Martin Károly Kultúra

Na mestskom hrade kraľoval Varga

V ostatnom Vianočnom koncerte v Kostole sv. Kataríny, ktorý už tradične dotvára atmosféru predvianočnej Kremnice, sa miestnemu publiku predstavil nezabudnuteľný a výnimočný muzikant Marián Varga spolu s Moyzesovým kvartetom.

18. decembra o 18-tej hodine tak na Mestskom hrade v Kremnici na chvíľu kraľoval majster improvizácie a komponovania – Marián Varga. Podujatie zorganizovalo NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica v spolupráci s Mestom Kremnica a Občianskym združením (OZ) Kremnica nad zlato.

O tom, ako koncert prebiehal, koľko ľudí si spomínané hviezdy hudobného neba prišlo pozrieť, ale i čím Varga na zúčastnených zapôsobil sme sa porozprávali s pani Ľubicou Majerovou, ktorá na organizácii koncertu priamo participovala.

** Kremnické publikum malo poslednú adventnú nedeľu možnosť zažiť koncert známeho slovenského muzikanta Mariána Vargu a Moyzesovho kvarteta. Mali tieto osobnosti hudobnej scény na Slovensku nejaké špeciálne požiadavky na usporiadateľov? ** Celá príprava koncertu sa niesla v duchu veľmi príjemnej komunikácie s pani Janou Vargovou bez akýchkoľvek špeciálnych požiadaviek.

Kde, prípadne u koho vznikla idea pozvať práve Mariána Vargu na tradičný Vianočný koncert v Kostole sv. Kataríny? Pred pár rokmi, keď mal Marián Varga s Moyzesovým kvartetom koncertné turné po Slovensku, mali sme ambíciu pozvať ich aj k nám do NBS – Múzea mincí a medailí, ale vtedy sa nám to nepodarilo. Keďže už druhý rok sa na Vianočnom koncerte finančne podieľajú aj ďalšie subjekty v meste Kremnica, tak sme chceli aby na ňom zažiarili skutočné hviezdy a opäť sme oslovili Mariána Vargu a Moyzesovcov. Tento krát sa podarilo. Preto ešte raz vyslovujem vrelé poďakovanie Mestu Kremnica, Elbe a.s. Kremnica a Kremnickej banskej spoločnosti s. r. o.

Ako by ste zhodnotili celkovú atmosféru tohto koncertu a aké boli ohlasy naň? V symbióze dokonalého zvuku a vizuálu priestoru v ktorom sa koncert konal, autorskej a interpretačnej kvalite a obdobia štvrtej adventnej nedele vznikla pre mnohých určite nezabudnuteľná atmosféra. Ku mne sa dostali len pozitívne ohlasy. Vianočnú atmosféru už pred koncertom dopĺňali mini vianočné trhy, punč a čaj, čo si taktiež prítomní pochvaľovali.

Koľko ľudí sa približne prišlo pozrieť na toto kvalitné hudobné zoskupenie? Koncertu sa zúčastnilo približne 350 divákov, čo je vysoko nad priemerom účasti iných koncertov.

Bola príprava na spomínaný koncert náročná, alebo všetko prebehlo bez komplikácií? Príprava na koncert prebiehala ako každá iná, vzhľadom však k vysokej návštevnosti a k tomu, že kostol nie je koncertná sieň s číselným označením vstupeniek a sedadiel, možno nie každý divák mal pohodlné sedenie. Dúfam však, že hudba ktorá na koncerte znela, tieto drobné nuansy posunula do úzadia diváckych dojmov. Pre nás organizátorov vyplýva z toho poučenie k vylepšeniu systému predaja vstupeniek. Po prvýkrát sme v spolupráci s 24-kami (www.ziar24.sk pozn. red.) venovali vstupenky pre súťažiacich internetových čitateľov. Dúfam, že sme tým víťazov potešili.

Prezradili by ste nejakú „pikošku“ zo zákulisia našim čitateľom? Zo zákulisia môžem prezradiť a zároveň touto cestou vyjadriť obdiv k Mariánovi Vargovi, ktorý napriek teplote a zdravotným problémom, ktoré prekonával, predsa len sa vydal na cestu do Kremnice, aby nesklamal svojich poslucháčov.

Čím podľa Vás Marián Varga najviac zapôsobil na kremnické publikum? Marián Varga je tak, ako ho označujú tí, ktorí viac ako ja rozumejú hudbe, génius v komponovaní aj v klávesovej interpretácií a spolu so sláčikmi jeho hudba napĺňa a teší ducha poslucháčov. Pre divákov na koncerte je to umocnené možnosťou sledovať ich všetkých akú radosť im spôsobuje hra. Či už Vianočná suita, ktorá znela v podaní piatich hráčov, alebo Vežová hudba v sólovom prevedení ale aj všetky ďalšie skladby zanechávali dlho trvajúci, pre niektorých možno nezabudnuteľný do­jem.

Plánujete nejakú spoluprácu s pánom Vargom aj do budúcnosti? To ukáže budúcnosť.

Jana Luptáková Foto: Ivan Pepich

PROFIL MARIÁNA VARGU Narodil sa 29. januára 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a neskôr sa stal žiakom Bratislavského konzervatória. Počas svojho pôsobenia na hudobnej scéne bol súčasťou skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album „Zvonky, zvoňte“. Po odchode z kapely Prúdy zakladá prvú artrockovú kapelu v Československu – Collegium Musicum. Po zániku Collegia Musica (1979) sa Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore. Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás.

Zdroj: http://www.marianvarga.sk/…ivotopis.php

KTO SÚ MOYZESOVO KVARTETO Od svojho založenia v roku 1975 sú jedným z najpopulárnejších komorných zoskupení na Slovensku. Členovia kvarteta: prvé husle – Stanislav Mucha, druhé husle – Fratinšek Török, viola – Alexander Lakatoš a violončelo – Ján Slávik sú absolventmi VŠMU v Bratislave. Už počas štúdií kvarteto získalo viacero laureátskych titulov na domácich ale i medzinárodných súťažiach (Evian). V rokoch 1986–2005 patrilo Moyzesovo kvarteto k umeleckým súborom Slovenskej filharmónie. Slovenskú hudobnú kultúru prezentovalo s úspechom takmer vo všetkých štátoch Európy, v Japonsku, Indii, Maroku, USA a na Kube. Repertoár telesa zahŕňa všetky štýlové obdobia, nevynímajúc ani tvorbu súčasných slovenských autorov.

Zdroj: http://www.moyzesquartet.sk/

varga koncert
42
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM