Barbara Dallosová Správy

Na paškál ide ďalší zo štiavnických tajchov: Tentoraz vypustia takmer 300-ročnú Červenú studňu!

Vodohospodári pokračujú v rekonštrukcii historických tajchov v okolí Banskej Štiavnice. Tisíce kubíkov vody tentokrát zmiznú z Červenej studne. Zo zdevastovej nádrže by sa malo stať nové lákadlo pre turistov...

Ilustračný obrázok k článku Na paškál ide ďalší zo štiavnických tajchov: Tentoraz vypustia takmer 300-ročnú Červenú studňu!
Zdroj: TASR

Po Dolnohodrušskej vodnej nádrži a Veľkej Richňave je tak Červená studňa už tretím tajchom, do ktorého sa vodohospodári pustia. Spomínané tajchy sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Pri nedávnom vypúšťaní Richňavy zostali prekvapení aj rybári. Čítajte TU.

Bude vítať turistov

Nádrž Červená studňa je výnimočná najmä svojim umiestnením. Nachádza sa v sedle hlavného hrebeňa Štiavnických vrchov, ktoré tvorí prirodzený vstup do Banskej Štiavnice v smere od Hodruše alebo Vyhní. Po dokončení rekonštrukcie by teda mala vynovená nádrž vítať turistov pri vstupe do mesta.

Pozornosť púta aj nadmorská výška tajchu. S číslom 787 metrov nad morom ide o druhý najvyššie položený tajch v Štiavnických vrchoch.

Padne 88 stromov

Rekonštrukčné práce, ktoré si v prvej etape vyžiadajú zhruba 26.000 eur, začali vodohospodári výrubom 88 nežiaducich stromov, krovia a vyčistením zhruba 25-árovej plochy od buriny a vysokej trávy.

,,Zhruba po dvoch týždňoch budú musieť ponad hrádzu prenosným čerpadlom vyčerpať niekoľko tisíc kubíkov vody, pretože výpustné zariadenie tohto 265-ročného tajchu je nefunkčné. Potom bude potrebné vyťažiť okolo 1300 m3 pôdnych nánosov, dostať sa k výtokovému potrubiu, pomocou videomonitoringu zistiť príčinu jeho poškodenia a potom sa rozhodnúť o spôsobe ďalšej opravy," vysvetlil hovorca vodohospodárov Ľuboš Krno.

Na fotke: Výlov rýb z Veľkej Richňavy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM