Barbara Dallosová Rôzne

Na pivo do Luny či pešia túra na lutilskú zábavu: Slávne miesta, na ktorých sa Žiarčania za socíku vedeli baviť

Odreagovať sa Žiarčania vedeli aj v minulom storočí. Dokazujú to spomienky mnohých skôr narodených. Niektoré z legendárnych krčmičiek či klubov stoja dodnes, v mnohých z nich už ale nájdete niečo celkom iné....

Ilustračný obrázok k článku Na pivo do Luny či pešia túra na lutilskú zábavu: Slávne miesta, na ktorých sa Žiarčania za socíku vedeli baviť
Zdroj: Dnes24.sk

Kino Budovateľ

Vôbec prvým kinom, do ktorého sa Žiarčania vydávali, bolo kino v Okresnom osvetovom stredisku. Po jeho zániku sa úspechu tešilo Kino Budovateľ v starom Žiari, dnes na jeho mieste nájdete známe železiarstvo.

,,Ah áno, v tomto kine som videla film Jak se budí princezny," rozpamätáva sa s úsmevom Jana (49).

Závodný klub ROH

Majestátne centrum kultúry uprostred námestia. Dom kultúry, ako ho voláme dnes, niesol pred desaťročiami príznačnejší názov, Závodný klub ROH. Ostatne, nejeden skôr narodený Žiarčan ho nazve závodným klubom aj dnes. Okrem plesov, veľkých koncertov či divadelných predstavení lákal Závodný klub ROH najmä do kinosály. Po zániku Kina Budovateľ sa kino v závodnom klube tešilo mimoriadnej obľube. Nebolo totiž hocijaké. Bolo panoramatické! Podľa spomienok Žiarčanov sa na plátne najčastejšie objavovali sovietske snímky, veľkou udalosťou bolo napríklad premietanie filmu Láska slzám neverí.

,,Bolo tam veľké plátno do polkruhu, divák mal pocit, že je súčasťou deja. To bola vtedy veľká novinka, napríklad na taký film Kleopatra s Elizabeth Taylor sem chodili celé autobusy, zájazdy aj z ďaleka, veľká sála bývala plná…" hovorí o najväčšom ťaháku žiarskeho kulturáka Alena.

Luna

Mnohé z vychytených podnikov starých čias už zostávajú len v spomienkach obyvateľov. Hotel Luna patrí medzi výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Keby ste sa totiž do jeho priestorov vybrali dnes, nenašli by ste tam nič iné, než Hotel Luna. Komplex stojí na mieste desaťročia, pamätníkom socializmu sa však nestal a dnes je z neho moderné zrekonštruované centrum. Kedysi sa doň chodilo na zábavy, alebo len tak, na pivo.

,,V Lune som spoznala svojho manžela, už spolu nie sme ale bola to láska na 20 rokov a odštartovalo ju jedno posedenie na pive," hovorí Žiarčanka Lýdia.

Dedinské zábavy

Veľa obyvateľov tvrdí, že kultúra dedinských zábav bola v Žiari mimoriadne silná. Tancovačky v kultúrákoch mali veľkú prestíž a Žiarčania kvôli nim ochotne prekonávali aj niekoľkokilometrové vzdialenosti. A to pokojne aj po vlastných. Najčastejšie sa spomína na zábavy v Lutile, Ladomerskej Vieske, Jalnej, či vo Vyhniach.

,,Ja som teda bola ešte dieťa ale mali sme chalupu pred Handlovou, kam sme jazdili na víkendy. Keď sme vychádzali zo Žiaru, normálne pešo popri ceste šli húfy mladých do Lutily na zábavu," spomína si Sylvia (43).

,,Šnek"

Takzvaný Šnek fungoval aj roky po revolúcii, svoje si ale odkrútil i za čias súdruhov. Ak by ste ako pôvod jeho názvu tipovali slimáka po česky, mýlili by ste sa. Nad dverami totiž svietil nápis Snack bar, čo si Žiarčania preložili po svojom.

,,Tam bolo tak nafajčené, že človek nevidel pred seba. Hrubánsky popolník na každom stole a zalievaná káva z horčičáka. Ale malo to svoje čaro," rozpamätáva sa Július (45), ktorý do Šneku chodil s partiou ešte ako pubertiak.

Reštaurácia Lux

Piváreň v týchto priestoroch síce funguje dodnes, starý predrevolučný Lux mal iný punc. Tento podnik bol podľa pamätníkov v minulosti viac Lux, než reštaurácia. Nejakého guláša či párkov v prípade núdzového hladu by ste sa v ňom síce dočkali, žiadneho komplikovaného trojchodového menu ale nie. Najväčšia vlna bola v Luxe po skončení šichty v závode, keďže bola výborne situovaná – hneď pri autobusovej zástavke.

,,Do Luxu sa chodilo v prvom rade na pivo. Po šichte vystúpila celá smena z autobusu a rovno do Luxu…," spomína Ďuso.

Môže vás zaujímať:

Ryba, Mototechna… 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiari

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM