Martin Károly Rôzne

Na pstruhových vodách sa začala rybárska sezóna

Brehy potokov Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Žiar nad Hronom, tiež obsadili desiatky rybárov a priaznivcov športového rybolovu, ktorí sa vybrali uloviť svoje prvé tohtoročné pstruhy.

Pre tisícky vyznávačov Petrovho cechu na celom Slovensku je 16. apríl sviatočným dňom. Práve dnes totiž odštartovala rybárska sezóna na pstruhových revíroch Slovenského rybárskeho zväzu.

Podmienky dnes neboli ideálne, viacej dní za sebou pršalo, voda bola veľká, čo spôsobilo dočasný zánik menších lovných miest. Takáto veľká a zakalená voda nebýva zárukou úspešného lovu. Ráno bolo bez záberu, no keď vyšlo slnko pstruhy sa rozhýbali ,“ povedal Martin Sklenka, ktorý už takmer desaťročie tradične otvára sezónu na Ihračskom potoku. „Prvého uloveného pstruha potočného, aj keď mal 32 cm som pustil naspäť do vody. Je to starý rybársky zvyk, že pri otvorení sezóny sa prvá ulovená ryba púšťa. Prináša to vraj šťastie. Možno aj preto sa mi napriek dnešným, nie práve ideálnym podmienkam podarilo uloviť troch pekných pstruhov dúhových.“ dodal.

Prevažná väčšina dnešných úlovkov bola z násad dvojročných pstruhov dúhových, ktoré MO SRZ Žiar nad Hronom vypustila do potokov tesne pred začiatkom rybárskej sezóny. Organizácia obhospodaruje tri pstruhové revíry a to Kremnický, Ihračský a Lutilský potok. Každý revír má svoje číslo, ktoré si je rybár povinný zapísať pred začatím lovu do záznamu. Pri výkone rybárskeho práva musí mať každý rybár u seba členskú legitimáciu, rybársky lístok, miestny rybársky poriadok a platné rybárske povolenie. Pre lov na pstruhových vodách platia prísne pravidlá. Chytať sa môže maximálne trikrát do týždňa a v priebehu jedného dňa môže rybár uloviť a privlastniť si najviac štyri kusy lososovitých rýb, pričom musia mať viac ako 25 cm. Denný čas lovu je na pstruhových vodách v apríli od 6.00 – 19.00 hodiny. Sezóna na pstruhových vodách sa končí 30. septembra.

/js/

sezona pstruhov
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM