Barbara Dallosová Rôzne

Nad týmto sa pozastavil aj kronikár: TOP 10 kuriozít zo Žiaru za posledné desaťročie

Vtipné, bizarné i záhadné. V mestskej kronike sa nachádza slušná zbierka kurióznych situácií, ktoré sa v Žiari nad Hronom udiali za posledné roky. My sme vybral desať najzaujímavejších. Spomínate si na niektoré?

Ilustračný obrázok k článku Nad týmto sa pozastavil aj kronikár: TOP 10 kuriozít zo Žiaru za posledné desaťročie
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Poslankyňa a fakír (2006)

Návšteva francúzskeho fakíra a šoumena spôsobila v meste rozruch sama o sebe. Ako opisuje zápis v kronike, čerešničkou jeho vystúpenia bolo, keď sa úlohy asistentky na chvíľu zhostila známa žiarska poslankyňa.

,,Francúzsky fakír Joel Buton sa počas svojej cesty po Európe zastavil aj v našom meste. Pred sebou tlačil vozík s osobnými vecami, ťažký 200 kg. Pri predvádzaní fakírskeho umenia si ľahol na klincovú posteľ, druhou sa prikryl, a na to sa ešte posadila mestská poslankyňa Stela Šeševičková."

Žiar chceli premenovať (2007)

V meste pútala pozornosť petícia, ktorá chcela zmeniť jeho súčasný názov. Signatári mali o novom mene pre Žiar jasnú predstavu.

,,V júli bola mestskému úradu doručená petícia za obnovenie názvu mesta na mesta na Svätý Kríž nad Hronom. Keďže mala iba 4 signatárov, samospráva ju nemohla akceptovať. Podľa autorov petície bol názov Žiar nad Hronom obyvateľom nanútený počas socializmu – trvá len 52 rokov, ale mestečko malo svoju slávnu históriu ako Sv. Kríž nad Hronom celých 880 rokov."

Čítajte tiež: Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Psík sa vrátil ,,domov" (2007)

Psíky svoju vernosť nezaprú. Zápis z kroniky hovorí o vzniku psieho útulku, ktorý v meste funguje dodnes. Krátko po otvorení sa ale jeden štvornohý miláčik vo svojom prechodnom domove zabýval až príliš.

,,V r. 2007 na jeseň začal svoju prevádzku útulok pre psov. Už v prvých dvoch mesiacoch sa tu „utúlilo“ 32 zvierat. Asi sú tu spokojné, o čom hovorí kuriózny prípad psíka Milky, ktorý bol adoptovaný občanom žijúcim mimo mesta. Psík sa sám vrátil do útulku a čakal pred svojím kotercom, kým ho nevpustili dnu."

A bola tma (2008)

Zostať bez elektriny nie je nič príjemné. Zvlášť vo večerných hodinách, keď už je slnko dávno za horami. V jeden aprílový večer zostalo zahalené v tme úplne celé mesto.

,,Večer 17. apríla sa mesto ponorilo do tmy, našťastie len na 15 minút. Výpadok ukázal našu veľkú závislosť na elektrine. V NsP majú náhradný zdroj energie."

Policajti vs. užovka (2008)

Užovku, ktorá sa vydala na prechádzku po hlavnej ulici, museli pacifikovať mestskí policajti. Kde sa v centre mesta nabral had, nevedno.

,,Je záhadou, ako sa dostala na Ul. SNP okolo obeda jeden meter dlhá užovka fŕkaná. Policajti ju premiestnili do prírody."

Motorkári ochromili dopravu (2011)

Keď na zraz nablýskaných strojov príde šesťnásobne viac účastníkov, než predpokladali organizátori, spôsobí to poriadny chaos. Kronika hovorí o takomto prípade z roku 2011.

,,2. apríla viac ako tristo motorkárov z celého Slovenska ochromilo dopravu v meste. Stretnutie bolo pôvodne plánované ako bežné otvorenie motorkárskej sezóny a usporiadatelia počítali s účasťou približne 50 účastníkov. Bolo ich však šesťnásobne viac. Kapacita parkoviska „pri Kockách“ na Ulici SNP už po chvíli nestačila pre húfy motorkárov. Po štarte, posunutom takmer o hodinu, motorkári vyrazili na jazdu po meste a okolitých obciach."

Mikuláš – Spiderman (2012)

Žiarsky Mikuláš si vždy potrpel na príchody vo veľkom štýle. Legendárnym sa stal ten, keď zlaňoval jednu z navyšších budov v meste. Neopomenula ho ani kronika.

,,Mikuláš si v roku 2012 zvolil skutočne nezvyklý príchod na Námestie Matice slovenskej, kde ho ako každý rok očakávali žiarske deti. Prišiel doslova z oblakov. Spustil sa ako pavúčí muž zo strechy budovy Okresného úradu a potom pokračoval zavesený na lane až na tribúnu. Spoločne s divákmi rozsvietil vianočný stromček v strede mesta."

Pozrite si foto: Mikuláš v Žiari zlanil Biely dom

Rameno ozelenelo (2012)

Na jeseň v roku 2012 Žiarčania pri vjazde do mesta len nechápavo otáčali hlavami. Na panoráme mŕtveho ramena Hrona im totiž niečo nesedelo.

,,V septembri žiarske mŕtve rameno Hrona pokryla zelená vrstva peľu, ktorá ho na pohľad úplne zmenila. Jav vznikol v dôsledku extrémneho sucha. Nešlo o premnoženie rias, ako sa mnohí domnievali. Peľ sa dlhodobo držal na hladine, lebo z Lutilského potoka a potoka z Ladomerskej Viesky pre dlhodobé sucho voda do mŕtveho ramena takmer vôbec nepritekala."

Tri dediny na jednej ulici (2012)

Pred niekoľkými rokmi museli obyvatelia jednej zo žiarskych ulíc podstúpiť papierovačky so zmenou trvalého pobytu. Nikto z nich sa pritom v skutočnosti nepresťahoval…

,,K nášmu mestu patrí časť jednej neobyčajnej ulice. Nachádza sa na nej 14 domov, ale patria do troch obcí. Túto nezvyčajnosť spôsobila náhoda. Pôvodne celá ulica patrila pod mesto Žiar nad Hronom. Pri príprave projektu verejného osvetlenia pred tromi rokmi sa zistilo, že sa na tejto ulici stretávajú hranice troch obcí. Nastal protiprávny stav, ktorý bolo potrebné upraviť na zákonný. Znamenalo to zmenu trvalého pobytu pre značnú časť bývajúcich na tejto ulici."

Nález bagristu (2013)

Keď šiel bagrista na šichtu, ešte zrejme netušil, že sa stane aktérom jedného z najkurióznejších zápisov kroniky. Pri tomto náleze musel zostať asi poriadne zaskočený.

,,Pri výkopových prácach neďaleko mŕtveho ramena Hrona našiel bagrista mince v hodnote približne 56 000 eur. Dvojeuroviek bolo v niekoľkých vreciach približne 28 000."

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM