Martin Károly Rôzne

Nadácia škola dokorán ukončila projekt určený pre novú stratégiu EÚ

Žiar nad Hronom 5. októbra – Nadácia škola dokorán v Žiari nad Hronom ukončila projekt Tvorba indikátorov blahobytu v rámci participatívnej stratégie EÚ Európa 2020, ktorý je súčasťou programu Európa pre občanov. Jeho výsledkom je prípadová štúdia ho

Hlavne išlo o to, aby sme v súvislosti s Európskou stratégiou na rok 2020 zadefinovali indikátory blahobytu. Lebo Európska únia sa snaží vypracovať svoju stratégiu tak, aby zabezpečila blahobyt občanov,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Eva Končoková, správca Nadácie škola dokorán. Úlohou totiž bolo vypracovať analýzu a zozbierať informácie, ktoré budú slúžiť pre tvorbu stratégie Európskej únie do roku 2020.

Projekt podľa Končokovej nadácia realizovala v spolupráci s centrami pre vzdelávaciu politiku v Chorvátsku a Rumunsku. Trval od 1. októbra 2010 do 30. septembra 2011 a financovala ho Európska komisia. Jeho cieľovou skupinou boli reprezentanti občianskych združení, ktoré poskytujú verejné sociálne služby, a štátnych inštitúcií, ktoré sú zapojené do plánovania Európa 2020 na miestnej, regionálnej, národnej a európskej úrovni.

Nosnou časťou bola organizácia dvoch panelových diskusií, z ktorých jedna prebehla v Žiari nad Hronom a druhá v Detve. Boli na ne pozvaní ľudia z rôznych inštitúcií. Po úvodných prezentáciách sa vytvorili pracovné skupiny a tie sa snažili dospieť k tomu, čo termín blahobyt znamená,“ podotkol účastník projektu Peter Repiský.

Účastníci diskusie zaradili na prvé miesta v zozname ukazovateľov blahobytu tie, ktoré sa týkajú sociálneho a ľudského rozvoja. Za najakútnejší problém súčasnosti označili nezamestnanosť. Jej riešenie označili za náročnú nielen ekonomickú a organizačnú, ale aj politickú úlohu. Ďalej zdôraznili potrebu zlepšiť kvalitu sociálneho zabezpečenia.

Taktiež konštatovali, že v ich lokalitách existujú sociálne skupiny ohrozené sociálnym vylúčením a chudobou, ktoré prechádzajú naprieč generáciami, pretože sa netýkajú samotných vylúčených, ale aj ich detí. Aj na základe týchto diskusií sformulovala nadácia odporúčania pre miestnu a celoštátnu politiku, ktoré sú jedným z výstupov projektu a ich cieľom je zlepšiť životnú úroveň a blahobyt na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM