Barbara Dallosová Kultúra

Nahliadnite do života baníkov z nášho regiónu: Svedectvá ľudí aj fotky priamo z podzemia

Dokument plný histórie, nostalgie i čarovných príbehov vás vtiahne do banskej kolónie v našom regióne. Rovno do temných priestorov pod zemou nahliadnete aj prostredníctvom unikátnych fotografií.

Ilustračný obrázok k článku Nahliadnite do života baníkov z nášho regiónu: Svedectvá ľudí aj fotky priamo z podzemia
Zdroj: TASR

V Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici sa v sobotu (16.1.) o 17 00 hod. uskutoční premietanie dokumentárneho filmu Železník: Miesto s baníckou históriou, kde zastal čas. Po premietaní dokumentu budú môcť návštevníci nazrieť do hodrušského podzemia prostredníctvom fotografií Luba Lužinu.

Banská kolónia na Železníku

Ako informuje mesto Banská Štiavnica na svojej internetovej stránke, dokument približuje minulosť a súčasnosť banskej kolónie na Železníku. Pred niekoľkými desaťročiami bolo na úpätí vrchu Železník významné banícke centrum. Ťažila sa tu železná ruda od čias stredoveku až do roku 1965, keď z bane vyšiel posledný vozík. Niekoľko dní strávených v tejto tichej a čarovnej lokalite prináša dokument plný histórie, nostalgie i čarovných príbehov.

Z rozprávania pamätníkov

,,Cieľom nášho dokumentu je priblížiť divákovi, že i zdanlivo neznáme miesta na Slovensku majú svoju históriu a krásu," hovorí predseda OZ Skryté Poklady Slovenska Ladislav Bene.

,,Na základe rozprávania ľudí, ktorí tu žili a pracovali, sme chceli zachytiť posledné fragmenty toho, čo tu z banskej činnosti ostalo," dodal.

Podujatie pripravilo OZ Skryté poklady Slovenska v spolupráci s Fotoklubom BLUR a mestom Banská Štiavnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM