Martin Károly Kultúra

Najčastejšie chyby pri objdenávaní a pití kávy: Pozrite, čo vedia už aj mladé študentky!

V našich zemepisných šírkach máme o pravej, dobrej káve zažitých množstvo nezmyslov a nesprávnych pomenovaní. Viete, čo dostanete v šálke, keď si v kaviarni objednáte presso? Je picollo správne pomenovanie? Pozrite si obrazom, čo známy barista naučil študentov v žiarskej hotelovke.

Ilustračný obrázok k článku Najčastejšie chyby pri objdenávaní a pití kávy: Pozrite, čo vedia už aj mladé študentky!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarska stredná odborná škola obchodu a služieb zorganizovala pre svojich druhákov intenzívny trojdňový kurz baristu. Čo sa naučili? „Najviac ma prekvapilo, aký odpad sa náchádza v niektoých kávach, a čo ľudia pijú,“ hovorí Nina Luptáková, účastníčka kurzu. A určite si už podľša jej slov nebude objednávať v kaviarni tzv. veľké presso, piccolo alebo presíčko. (Pozrite si anketu medzi študentami)

Nie piccolo, ale espresso!

Podľa známeho baristu, Stanislava Cibuľu, okrem iného aj majstra Slovesnkej republiky v príprave kávy, mám stále zažité mýlne predstavy a pomenovania kávy. „Názvy ako presso, presíčko, piccolo sú nesprávne a nevieme identifikovať, čo zákazník vlastne chce,“ konkretizuje špecialista na kávu. Ak by ste si podľa neho v okolitých krajinách pýtali napríklad piccolo, môžete dostať napríklad aj malé pivo, alebo kalíštek vína. (pozrite si celý rozhovor so Stanislavom Cibuľom vo videách)

Viac neznamená lepšie: Čo pijeme vo veľkom presse?

Podľa Cibuľu, je naše obľúbené „veľké presso“ dokonca nezdravé. „Po 30-tich sekundách sa do kávy dostávajú škodlivé látky a nemá to nič už spoločné s kávou,“ rozpráva ďalej. Dostávajú sa tam rôzne triesloviny a nezdravé látky, ktoré môžu organiznus zaťažovať. Spravili sme si aj názornú uzkážku, kde počas prípravy jedného veľkého pressa, v druhej triske kávovaru vymieňal Cibuľa malé šálky. (Pozrite si vo videu. čo tam ostalo)

Študenti na záver kurzu dostali certifikáty baristov a pripravujú sa na súťaže. Svoju zručnosť dokázali aj pri príprave ďalších kávových nápojov. „Som rád, že sa naši študenti opäť zdokonalili,“ hovorí na záver riaditeľ žiarskej hotelovky, Miroslav Krajčov.

Ako sa pije káva: Toto sa naužili študenti
19
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Čo všetko vypijeme, keď si objednáme presso? Pozrite si video!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM