Rôzne

Najmilšie FOTO zo žiarskej minizoo: Soňa a Charlie s mláďatkom, budú ho volať Peter, pozrite po kom :)

Prírastky zvieratiek v zajatí má svoje limity aj v renomovaných zoo. O to väčšiu radosť prežívajú v žiarskej minzoo. Okrem malého oslíčatka pribudla v ostatnom čase aj ovečka kamerunská. Tú si dokonca zobral správca parku domov, aby prežila.

Ilustračný obrázok k článku Najmilšie FOTO zo žiarskej minizoo: Soňa a Charlie s mláďatkom, budú ho volať Peter, pozrite po kom :)
Zdroj: TASR

Žiarska minizoo, nachádzajúca sa v Parku Štefana Moysesa, má nové zvieracie prírastky. Len pred pár dňami sa tu osliemu páru Soni a Charliemu narodilo mláďa. Mladý samček už má aj meno.

Prečo Peter?

„Riaditeľ povedal, aby som zistil, či to je kobylka, alebo nie. Zistili sme, že to je chlap a tým, že pán primátor je Peťo Antal, môj vedúci je Peťo Jagoš a ja som Peter Baran, tak som mu dal meno Peter,“ hovorí správca miestnej minizoo.

Oslík prišiel podľa jeho slov na svet bez problémov. „Príroda si to zariadila tak, že to bolo trinásteho po pol noci a bolo to v pohode,“ podotkol. Zatiaľ sa pohybuje len v blízkosti svojej mamy, pije mlieko a pozoruje okolitý svet. „Už je hravý, skáče na mamu, motká sa okolo nej a je hravý ako dieťa,“ skonštatoval Baran.

Ovečkú chovajú ako v bavlnke

Zhruba pred týždňom sa v parku narodilo aj ďalšie mláďa a to ovečka kamerunská. Správca si toto mláďa zobral k sebe domov, aby neuhynulo. „Keď po mesiaci – dvoch spevnie, príde späť,“ podotkol. Vo výbehoch môžu návštevníci pozorovať aj ďalšie zvieratá ako napríklad vietnamské prasiatka, klokany, párik pštrosov, holandské minikozy či ovce cigáje a domáce kozy.

Za krátky čas svojej existencie si žiarska minizoo získala mnoho priaznivcov. Rodiny s deťmi ju navštevujú celoročne. Kŕmenie zvierat je v minizoo oficiálne zakázané. Podľa Barana museli k tomu pristúpiť kvôli tomu, že niektorí ľudia chovali zvieratá nevhodne, z čoho mali problémy a výnimkou nebol ani úhyn niektorých jedincov.

Preto ak ľudia chcú, môžu zeleninu či suchý chlieb a pečivo nechať v areáli. „Môžu to napríklad zavesiť na plot. Chceme riešiť nejakú skrinku, kde by ľudia túto potravu mohli nechať, aby nemokla,“ vysvetlil Baran s tým, že oni potom zvieratám potravu rozdelia.

Toto sú nové prírastky v žiarskej minizoo
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM