Katarína Reiterová Rôzne

Najskôr lekári, teraz učitelia: Keď nejde iba o platy...

Ako sme vás už tento týždeň informovali, vo štvrtok sa zatvoria všetky školy nielen v Žiari, ale aj mnoho ďalších po celom Slovensku. Učitelia vstúpia do jednodňového výstražného štrajku. Nejde im však len o vyššie platy.

Už pred rokom sa stretlo viac ako desaťtisíc učiteľov i nepedagogických zamestnancov na celoslovenskom protestnom zhromaždení, ktoré organizoval Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku. Vyzvali vládu, aby plnila svoje Programové vyhlásenie v oblasti školstva a postupne zlepšila stav v školstve a zabezpečila potrebný rozvoj školského systému. Požiadavky z verejného zhromaždenia dňa 13. septembra minulého roku v Bratislave sa ani po nástupe novej vlády neplnia a návrh štátneho rozpočtu na rok 2013 zakladá v kapitole ministerstva školstva znižovanie výdavkov pre školstvo.

„Zväz a spolu s ním všetci učitelia i ďalší zamestnanci škôl a školských zariadení trpezlivo čakali na postup vlády Slovenskej republiky v zmysle jej programového vyhlásenia,“ hovorí predsedníčka Okresnej rady základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Anna Záhorcová a dodáva:// „Čakali sme, že sa konečne začne so systémovým riešením kritickej situácie vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva, no návrh štátneho rozpočtu na rok 2013 a východiská na roky 2014 a 2015 neriešia postupné vyrovnávanie handicapov školstva, naopak konzervujú pretrvávajúci stav.“//

[blockquote]Pe­dagogickí, odborní i nepedagogickí zamestnanci sa rozhodli zapojiť do jednodňového výstražného štrajku, ktorý je naplánovaný na zajtra, a tak upozorniť na zhoršujúcu sa situáciu v školstve.[/bloc­kquote]

„Týmto jednodňovým štrajkom chceme, okrem požiadaviek z minulého roku, vyjadriť protest proti predloženému návrhu rozpočtu na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva, ktorý je v rozpore s oprávnenými požiadavkami päťdesiattisícovej členskej základne OZ PŠaV na Slovensku,“ vysvetľuje ďalej A. Záhorcová.

[color=#cc0000]­[size=14]Čo učitelia teda žiadajú?[/size][/co­lor] Mnohí si myslia, že učitelia sa bijú len o svoje platy. Znižovaním výdavkov pre školstvo je však, podľa nich, ohrozená úroveň vzdelávania i samotná prevádzka škôl// „Chceme systémovo zvyšovať výšku finančných zdrojov na školstvo tak, aby podiel z HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ,“// vysvetľuje ďalej Záhorcová.

[blockquote]Ďalšími požiadavkami protestujúcich je zvýšiť mzdové ohodnotenie nepedagogických zamestnancov. Niektorí nepedagogickí zamestnanci ani po dlhých rokoch práce nedosahujú minimálnu mzdu, čím sa dostávajú na hranicu chudoby[/bloc­kquote].

„Žiadame upraviť systém odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy pedagogických a odborných zamestnancov postupne dosiahli úroveň 1,2 až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve,“ dopĺňa ďalšiu požiadavku Anna Záhorcová.

[color=#cc0000]­[size=14]Roko­vanie s ministrom ovocie neprinieslo[/si­ze][/color] Zástupcovia zväzu od nástupu novej vlády niekoľkokrát rokovali s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom.

„Rokovania s ministrom školstva, ani napriek jeho úprimnej snahe, nepriniesli očakávané riešenia. Rada zväzu teda rozhodla o použití krajného prostriedku. Je to prvý radikálny krok, ktorým chceme upozorniť vládu a verejnosť na neudržateľnosť súčasného stavu v školstve,“ dodala Anna Záhorcová.

[color=#cc0000]­[size=14]Čo na to verejnosť?[/si­ze][/color] Na rôznych sociálnych sieťach vznikajú pri článkoch o štrajku diskusie. Názory na štrajk sú však rôzne. Jedni štrajk podporujú: „Držím palce! Len tak ďalej… ,“ píše sa aj na našej stránke či „Moju podporu máte. Držím Vám palce, učitelia. Myslím si, že to nebude stačiť, jeden deň je málo, ale nejako treba začať.“ Iní sa pýtajú, kam majú dať svoje deti počas štrajku.

Svoj názor môžete vyjadriť aj vy v ankete na našej stránke.

Katarína Reiterová

Tu si môžete pozrieť aj príhovor predsedu Odborového zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka.

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/7nr1×AD­NcMI[/youtube]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM