Barbara Dallosová Správy

Najstaršia Kremničanka Helena Majerová (103): Nedožiť sa teraz narodenín by bola hanba!

Najstaršia obyvateľka Kremnice oslávila neuveriteľné stotretie narodeniny. Pamätníčka zažila celé neľahké minulé storočie, stále však rozdáva úsmevy a má dobrú náladu. Spapá len po troške, za 103 rokov sa vraj už najedla dosť. Čítajte, ako oslavovala svojrázna babička...

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia Kremničanka Helena Majerová (103): Nedožiť sa teraz narodenín by bola hanba!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Na recepty neverí

Helena Majerová je kremnická rodáčka a v tomto meste prežila aj celý svoj dlhatánsky život. Klientkou Domova sociálnych služieb (DSS) je necelý rok. Aj za krátky čas si ju tu ale všetci obľúbili. Sympatická babička rada rozpráva a spomína. Keď sme sa jej ale pýtali na recept na dlhovekosť, schuti sa zasmiala: ,,Recept? Veľa roboty, všelijaké choroby, aj bez peňazí človek býva…a vidíte, aj tak som tu!“ hovorí.

Vojny a zemiaky

Helena prežila dve svetové vojny, elánu má ale stále na rozdávanie. Pri spomienkach na vojnové obdobie jej prišli prvé na rozum zemiaky. ,,Vojny si pamätám, aj prvú aj druhú,“ spomína babička. ,,Nebolo chleba cez celé vojny, jedli sme len samé zemiaky namiesto chleba. A vidíte, tu som,“ opäť zdôrazňuje usmiata Helenka.

Hoci by sa mohlo zdať že na zemiaky už babička ani nepomyslí, to čo jej najviac nie je po chuti, je mlieko. Vyberavá vraj nie je, ale nad mliečnymi výrobkami podľa opatrovateliek zvykne ohrnúť nosom. ,,Mne všetko chutí, ja nepreberám, ja zjem všetko,“ dušuje sa.

Riaditeľka DSS Božena Schniererová dáva oslávenkyni za pravdu: ,,Teta všetko spapá, ale zo všetkého len trošku. Tvrdí, že ona už veľa nepotrebuje, vraj toho už za toľké roky dosť pojedla.“

Úctyhodná pamäť

Tí skôr narodení mávajú obvykle pamäť veľmi dobrú, ale len na historky z mladosti. Nejeden deduško si nespomína čo bolo pred pár dňami, presne však vie kde pred 30 rokmi zakopal pálenku. V tomto by mohla ísť pani Helena príkladom mnohým. Nielen že zaspomína na dávne časy, hlavička jej stále slúži výborne. ,,Vie na všetko odpovedať, na všetko si spomína, nielen čo sa týka dlhodobej, ale aj krátkodobej pamäte. Pamätá si dátumy narodenín zamestnancov aj klientov domova,“ opisuje Schniererová.

Originálna motivácia

Zamestnanci DSS museli pani Majerovú na oslavu narodenín pripraviť, keďže pozvánky sa museli rozosielať s jej súhlasom. Podľa slov riaditeľky domova bola jubilantka veľmi dojatá, keď sa dozvedela, čo sa pre ňu chystá. Reagovala takto: ,,Už keď chystáte takú oslavu tak vám nemôžem urobiť starosť a musím sa tej 103-ky dožiť, inak by hanba bola.“ Svoje predsavzatie Helena splnila a oslava dopadla výborne. Zišla sa na nej jej celá jej rozvetvená rodina. Gratulovala jej aj primátorka Zuzana Balážová s viceprimátorom Igorom Krížom.

103 rokov Heleny Majerovej
5
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM