Barbara Dallosová Rôzne

Najväčšie slovenské IT talenty nájdete v Žiari: Pozrite, čo robili žiarski gymnazisti v poprednej firme!

Pilotný projekt súťaže ,,Kockaté hlavy“ dopadol pre žiarsky gympel nad očakávania. Odborná porota vybrala desať najnádejnejších IT-čkarov z celého Slovenska, pričom až traja z nich sú študenti žiarskeho gymnázia!

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie slovenské IT talenty nájdete v Žiari: Pozrite, čo robili žiarski gymnazisti v poprednej firme!
Zdroj: Dnes24.sk

Súťažný projekt začal ešte vo februári tohto roku online testom zameraným na logické a tvorivé myslenie. Študenti žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa sa dostali do stovky s najlepším výsledkom a časom a to v nemalej konkurencii. Prijatých bolo takmer 1500 registrácií.

Ani škola neobišla naprázdno

V druhom kole riešitelia dostali konkrétne zadanie, vytvoriť informačný portál o dianí v IT pre svojich rovesníkov. Tretie kolo bolo už len pre desať najlepších, ktorí sa zúčastnili štvordňového Ness Campu, kde si mohli vyskúšať aké je to pracovať v IT spoločnosti. Za náš gympel nás v ňom reprezentovali Nikola Kukanová (15), Patrik Moška (14) a Richard Oles (14). Svojou šikovnosťou vyhrali pre svoju školu tri notebooky a špeciálnu cenu spoločnosti Ness, stolový počítač s kompletným vybavením.

Z golfového ihriska za počítač

IT –čkar už dávno nemusí byť bledý a zhrbený. Jeden z troch sympatických žiarskych talentov nám prezradil, že ešte nedávno váhal medzi informatikou a športovou kariérou. ,,V kempe mi najviac dalo to, že som pochopil čo by som robil v praxi keby som sa rozhodol ďalej sa venovať informatike, keďže som váhal medzi informatikou a športom, hrávam aktívne golf. Ale teraz už mám pocit že skôr informatika bude mojou cestou,“ vysvetľuje Richard Oles.

,,Bola to veľká výzva, nikdy predtým sme nič podobné nerobili. Ale dojmy sú super, dostali sme sa medzi tých najlepších a aj sme sa veľa naučili,“ dopĺňa Richarda ďalšia šikovná programátorka, Nikola Kukanová.

Skvelý začiatok

Podľa Kataríny Benkovej, PR and Content Managerky spoločnosti Ness, mal prvý ročník projektu mimoriadny úspech a Ness má záujem spraviť z neho tradíciu. Benková tiež nešetrila chválami na naše žiarske talenty: ,,Bola som prekvapená akým dospeláckym spôsobom študenti reagovali. Človek očakáva že deti v tomto veku majú tendenciu odísť od veci, nedokončiť ju. Toto sa vôbec nestalo, bolo vidieť že deti zaujali naozaj dospelý prístup k úlohám ktoré im boli zverené,zodpovedne ich plnili a odprezentovali.“

Na otázku, či v žiarskych gymnazistoch vidí budúcich spolupracovníkov s úsmevom odpovedala: ,,Viem si predstaviť že by raz mohli byť našimi kolegami, že budú v budúcnosti ďalej pokračovať v našich krokoch. Dôležitá je však jedna vec, a to sme aj deťom neustále zdôrazňovali – IT oblasť sa sústavne vyvíja, je to pokrok, je to rast. Je dôležité si uvedomiť že ak chce byť niekto v tejto oblasti dobrý, musí na sebe neustále pracovať. IT je kolobeh nekonečného a doživotného vzdelávania.“

Fotky z Ness Campu i z odovzdávania cien škole si môžete pozrieť v našej galérii.

žiarski gymnazisti bodovali medzi poprednými IT-čkarmi - odovzdávanie cien a Nes
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM