Barbara Dallosová Rôzne

Nákupy bez peňazí prekvapili: Žiarčania nie sú žiadni lakomci, darovali i kávovar či videokameru, FOTO

Nákupy, na ktoré peňaženku brať netreba. Obľúbené podujatie založené na posúvaní pre niekoho nepotrebných vecí tým, ktorým sa môžu zísť, sa podľa organizátorov mimoriadne vydarilo. Ľudia priniesli i kúsky, aké by ste možno nečakali...

Ilustračný obrázok k článku Nákupy bez peňazí prekvapili: Žiarčania nie sú žiadni lakomci, darovali i kávovar či videokameru, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Darovať, čo už nepotrebujete, vziať si, čo by sa vám zišlo. To je hlavnou myšlienkou podujatia Zóna bez peňazí, ktoré sa stáva tradíciou v mnohých slovenských mestách. Výnimkou nie je ani Žiar nad Hronom, kde sa bartrové nákupy uskutočnili poslednú novembrovú sobotu (28.11.).

Nového majiteľa našiel aj vianočný stromček

Priestory Domu kultúry pripomínali veľké trhovisko, drobné ste ale štrngať nepočuli. Podľa slov organizátorov tvorilo najväčšiu časť prinesených vecí oblečenie. Našli sa aj knihy, doplnky do domácnosti, bižutéria a tiež veľa hračiek.

,,Z najkurióz­nejších vecí tohtoročnej zóny to bol umelý vianočný stromček, kávovar, videokamera, detský stan, či obrovský plyšový medveď," uviedol za organizátorov Jakub Rapčan.

Nielen kuriozitky, ale i ostatné veci si veľmi rýchlo našli cestu k novým majiteľom. Veci nikdy dlho neležali na mieste a väčšina sa rozobrala takmer okamžite. Na milé prekvapenie organizátorov teda toho teda po zóne veľa nezostalo. ,,Zostalo najmä ženské a mužské oblečenie, ktoré bude ďalej posunuté ľuďom v núdzi, zostávajúce knihy budú posunuté do miestneho antikvariátu," hovorí o ďalšej ceste vecí Rapčan.

Deti sa tešili zo školskej tabule

Koľko ľudí sa počas dňa cez zónu premlelo, organizátori presne povedať nevedia. ,,Ťažko sa to odhaduje, možno 150 až 200…" premýšľa Rapčan. Konanie Zóny bez peňazí krátko pred vianočným obdobím nebolo náhodné. Mnohé nepotrebné veci sa môžu stať krásnymi darčekmi.

Podujatie malo aj sprievodný program, ktorý mal komunitný a tvorivý charakter. Deti i dospelí sa mohli zapojiť do výroby hračiek z recyklovaných materiálov, ktoré ľudia priniesli, či odtlačiť si svoje dlane a tým prispieť k spoločnému dielku na pamiatku: Ruka k Ruke.

Deti sa potešili aj kresleniu na veľkej tabuli, keďže akcia prebiehala v priestoroch strednej školy, ktorá v Dome kultúry sídli. V súlade s ideou Zóny bez peňazí, bez nároku na odmenu, sa o hudobný sprievod postarali dvaja dídžeji Jugosh a Eipog. Podujatie záverom spríjemnili vystúpenia divadiel Čiprcha a Kusy cukru.

Predvianočná Zóna bez peňazí: Na ,,nákupy" sa vybrali desiatky Žiarčanov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM