Martin Károly Rôzne

Námestie otvorené

Žiar nad Hronom - Projekt revitalizácie žiarskeho námestia, na ktoré mesto získalo grant vo výške 1,573 milióna eur, sa zavŕšil v piatok 27. mája, jeho slávnostným otvorením.

Počas realizácie projektu sa vyrúbalo 24 stromov, miesto ktorých bude námestie krášliť 139 nových drevín, 703 krovín, trvalky, letničky v počte 1518 kusov a iné druhy kvetov. Ďalších 30 stromov a kríkov, ktoré nezapadali do nového konceptu centrálnej mestskej zóny, sa postupne presadilo do iných častí mesta; do medziblokových priestorov, na detské ihriská či do areálov materských škôl, ktoré tak oživila nová zeleň.

Na zrekonštruovanom námestí nechýba nová dlažba, fontána, upravené chodníky, osvetlenie, odpadkové koše, lavičky, mobiliár, stojany na bicykle, pitná fontána či závlahový systém na zavlažovanie trávnika. V projekte sa nezabudlo ani na najmenších obyvateľov mesta. Pre nich sú pripravené herné prvky, z ktorých väčšina je už nainštalovaná.

Nové zelené námestie poskytuje priestor na kultúrne podujatia, výstavy či inštaláciu umeleckých prvkov. K zvýšeniu bezpečnosti určite prispejú okrem osvetlenia aj ochranné stĺpiky voči prejazdu motorových vozidiel cez pešiu zónu.

Zrakovo postihnutým občanom pomáhajú pri orientácii prvky umiestnené na dlažbe pri mestskom úrade i na druhej strane Ul. Š. Moysesa.

Video: Rozhovor s Ivanom Černajom a anketa

/mak/

Námestie otvorené
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM