Barbara Dallosová Správy

Naozaj NEOBYČAJNÁ dedina: Rómskym deťom pomáhajú učiť sa a dôchodcom nosia domov nákupy!

Filozofiou tejto obce je, že rôzne druhy problémov si vyžadujú rôzne druhy pomoci. Obec sa teda rozhodla ušiť svojim občanom pomoc na mieru. Čítajte, čo všetko si táto obec pre svojich občanov pripravila...

Ilustračný obrázok k článku Naozaj NEOBYČAJNÁ dedina: Rómskym deťom pomáhajú učiť sa a dôchodcom nosia domov nákupy!
Zdroj: Webnoviny.sk

Terénna sociálna práca v obci Janova Lehota nadobúda nový význam. Okrem základných služieb pripravuje zaujímavé aktivity a služby vychádzajúc v ústrety potrebám obyvateľov. „Záujmom obce je poskytovanie sociálnych služieb šitých na mieru pre svojich občanov, a preto priebežne mapuje ich potreby, ktoré sa snaží v rámci činnosti terénnej sociálnej práce napĺňať“, vysvetlila starostka obce, Ing. Božena Kováčová.

Lieky a nákup až pred prah domu

Pre seniorov obvykle je všetko o niečo ťažšie než pre ľudí v plnom zdraví. A vedia to aj terénne sociálne pracovníčky v Janovej Lehote. Služby Lieky až do domu a Nákup až do domu sú určené občanom, pre ktorých je z dôvodu vysokého veku alebo nepriaznivého zdravotného stavu problematické vykonávanie niektorých povinností mimo svojej domácnosti.

Táto služba patrí medzi tie, ktoré už fungujú aj praxi. ,,Začali sme v júni tohto roka. Dali sme predpísať a priniesli sme lieky jedenástim občanom. Bol to predpis na dva mesiace, takže o pár týždňov pôjdeme opäť. Teraz už má o túto službu záujem 17 ľudí. Keďže ide zväčša o ľudí vyššieho veku, ktorí nie vždy vedia nahlásiť záujem telefonicky, chodíme aj po domácnostiach a túto službu občanom osobne vysvetľujeme a ponúkame," hovorí jedna z terénnych sociálnych pracovníčok, Ľudmila Karásková.

Rozjarení seniori

Ďalšími službami, ktoré sú zamerané na starších občanov sú Kráčajme v ústrety a Srdiečko na dlani. Prvé spomenuté sú organizované stretnutia osamelých seniorov, ktorým chýbajú sociálne kontakty a klientov DSS a DD Nádej. Projekt Srdiečko na dlani je zase akási denná škôlka pre seniorov, ktorá prostredníctvom záujmových činností podporuje zručnosti, schopnosti a integráciu ľudí tretieho veku. Prvé stretnutie lehotských seniorov sa konalo už dnes.

,,Seniori boli veľmi spokojní, dnes sa zatiaľ len zoznamovali a dohadovali, čo budú robiť. Medzi nápadmi nechýbalo napríklad štrikovanie. Myslím, že im to padlo dobre," opisuje milé stretnutie sociálna pracovníčka.

Pomoc nielen najstarším, ale aj najmladším

O tábore, v ktorom si za symbolickú cenu môžu užiť leto aj sociálne znevýhodnené deti sme písali v článku: Keď obec a jej obyvatelia spoja svoje sily: V tejto dedine myslia aj na sociálne znevýhodnené deti

Tábor sa deťom postará o pekné prázdniny, projekt však myslí aj na ich ďalší rozvoj. Služba Učme sa spolu funguje ako asistencia rodičom, ktorí chcú, ale nevedia ako pomôcť svojim deťom pri plnení si svojich školských povinností a domácich úloh. ,,Aj táto aktivita sa už realizuje,„ uviedla Karásková. ,,Ide väčšinou o rómske deti, nejde len o učenie, snažíme sa ich naučiť plniť si povinnosti a sústrediť sa, naposledy sme si kreslili,“ dodáva.

Foto: iustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM