Barbara Dallosová Kultúra

Nápaditý projekt: Známe osobnosti budú v noci predčítať z kníh v bizarných kútoch mesta. Prečo?

Druhý ročník literárneho happeningu Noc literatúry povodí návštevníkov po miestach v uliciach mesta, na aké by sa asi len tak nevybrali. Na jednotlivých stanovištiach pritom stretnú známe tváre. A bude sa aj súťažiť!

Ilustračný obrázok k článku Nápaditý projekt: Známe osobnosti budú v noci predčítať z kníh v bizarných kútoch mesta. Prečo?
Zdroj: TASR

Banská Štiavnica sa zapojí po druhý raz do literárneho happeningu Noc literatúry 2015, ktorý návštevníkov prevedie netradičnými priestormi v meste. V stredu 13. mája bude na šiestich miestach šesť osobností čítať ukážky z kníh od šiestich súčasných európskych autorov.

,,Trojitou aktivitou projektu – spojením zaujímavého textu, neobyčajného miesta a originálnou prezentáciou – sa projekt usiluje o vytvorenie jedinečného kultúrneho zážitku pre širokú verejnosť," ozrejmuje cieľ podujatia jeho organizátorka Anna Bárdyová.

Známy herec aj miestna postavička

Na jednotlivých miestach budú čítať známe osobnosti z Banskej Štiavnice, ktoré sú späté s daným priestorom, alebo ľudia z kultúrnej scény. Čítať bude herec Ľuboš Kostelný, kaplán Tomáš Valašík, čistič verejných priestorov Peter Machava, riaditeľ Banského múzea Jozef Labuda a miestna postavička Slavomír Bencko.

,,Pre podujatie sa nám podarilo osloviť aj českú spisovateľku Hanu Lundiakovú. Predčíta úryvok zo svojej knihy, ktorú vybralo České centrum, hlavný iniciátor celého projektu," dodala Bárdyová. Lundiaková bola za knihu Imago. Ty trubko! nominovaná na najprestížnejšiu českú literárnu cenu Magnesia litera 2015 za najlepšiu prózu.

Na tieto miesta by ste sa obyčajne nevybrali

V tomto roku sa bude čítať v bližšom centre mesta – v knihárskej učebnej dielni v Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovínyho, v podkroví za evanjelickým kostolom, na verejnom priestore pred „hríbom“, v šatni pod vežou, v Baumgautnerovom dome a v expozícii dejín knižnej kultúry v Banskej Štiavnici v Kammerhofe.

Na každom z týchto miest možno získať brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou. Trasa návštevníka sa preto môže začať v ľubovoľnom bode. ,,Čítania prebiehajú od 18:00 hod. paralelne na všetkých miestach v 30-minútových intervaloch (15 minút je čítanie, 15 minút je na presun na ďalšie miesto)," vysvetlila priebeh akcie Bárdyová.

Na jednotlivých miestach návštevníci dostanú pečiatku. Ak ich zozbierajú všetkých šesť, majú možnosť zapojiť sa do súťaže o knižné tituly, z ktorých sa bude čítať. Tie venuje Antikvariátik, organizátor podujatia v Banskej Štiavnici. Žrebovanie sa uskutoční na literárnom ponocovaní po 21.00 h vo Vinocentre. Vstup na podujatie je voľný.

Na titul. foto: Ľuboš Kostelný

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM