Barbara Dallosová Rôzne Správy

Náramky pre bežkárov priniesli tisíce eur: Kremnica má plán čo s peniazmi

Bežkárske trate nad Kremnicou sú spoplatnené len niekoľko týždňov. Zisk má ísť na úpravu tratí, ale aj na novinku...

Ilustračný obrázok k článku Náramky pre bežkárov priniesli tisíce eur: Kremnica má plán čo s peniazmi
Zdroj: TASR

Plochy nad Kremnicou sú populárnou lokalitou na zimné športy. Skalka, ktorá býva aj dejiskom legendárnych pretekov Biela stopa, sa teší obľube bežkárov už desarťročia.

Vybrali tisíce eur

Bežecké trate bývali ešte v nedávnej minulosti nespoplatnené. Prispievať na ich úpravu mohli návštevníci dobrovoľne, a to kúpou nálepiek v hodnotách 5, 10, 20, 50 a 100 eur. Zmena nastala začiatkom tohto roka. Od 20. januára 2018 si musí každý bežkár starší ako 15 rokov zakúpiť lístok vo forme náramku v hodnote 2 eur. Zároveň zostali v predaji dvadsaťeurové nálepky, ktoré slúžia ako sezónny lístok.

Po niekoľkých týždňoch novej politiky môže samospráva bilancovať. Ako pre Žiar24 uviedol primátor Kremnice Alexander Ferenčík, bežkári si na spoplatnenie tratí zvykli a vo väčšine prípadov sa nápad stretáva s pozitívnymi reakciami. Od 20. januára do týchto dní bol zisk z predaja náramkov celkom 12 500 eur," hovorí Ferenčík v číslach.

Novinky pre bežkárov

Prostriedky získané predajom náramkov sú určené predovšetkým na úpravu bežeckých tratí, mesto ale plánuje časť z nich investovať aj do vybavenia pre návštevníkov. Podľa Ferenčíka má radnica predstavu o ich využití, spracovať si už dala i ponuku u dodávateľa.

,,Chceme, aby pri tratiach pribudla kontajnerová stavba s toaletami, rozdelená na mužskú a ženskú časť. Viem, že návštevníkom chýba aj priestor na prezliekanie a nejaké uzamykateľné skrinky, aj to by malo byť súčasťou toho celku. Tým pádom nám vzniknú tri kontajnery s predsieňou," približuje plány mesta primátor.

Ako pokračuje, plánované vybavenie pre návštevníkov bude financované z peňazí z predaja náramkov, nevylučuje však, že mesto prispeje i z rozpočtu. ,,Samotná koncepcia spoplatnenia tratí je, že všetko, čo sa vyzbiera za predaj náramkov, vrátime späť do tratí. Nielen na ich úpravu, ale aj nejaké vybavenie, aby tam bol aj určitý progres," dodáva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM