Martin Károly Rôzne

Navštívte Ihráč – tip na jednodňový výlet

Niekto si môže povedať: "Čo je vlastne v tejto obci také zaujímavé?" Bežná podhorská dedina, akých sú na Slovensku desiatky. Najskôr si po poriadku uveďme niekoľko informácií. Ihráč leží v Kremnických vrchoch, v nadmorskej výške 491 metrov

Samozrejme, že ľudia tu žili oveľa skôr, o čom svedčia štiepané kamenné nástroje z mladšej doby kamennej. V období po prvej písomnej zmienke a neskorších obdobiach sa obyvatelia žijúci na tomto území zaoberali najmä spracovaním dreva na dosky, šindle, ale najmä na drevené uhlie, ktoré sa spotrebovávalo pri výrobe kovov.

Našim záujmom pri návšteve však je pozrieť si prírodné útvary, ktoré sa v obci nachádzajú a vrátiť sa v histórii tisíce rokov späť do obdobia, keď sa formoval povrch našej planéty. V južnej časti obce sa nachádza geologická lokalita – ihráčske kamenné more, ktoré sa rozprestiera na ploche 2,2 hektára.Vlas­tným predmetom ochrany a nášho obdivu je rozpadajúci sa sopečný sopúch, zvyšok prírodného kanála lávy. Na tomto mieste prúdila zo Zeme tekutá andezitová láva, vznikol tu útvar, ktorý sa v súčasnosti rozpadáva – v prvej etape na veľké balvany. Táto zaujímavá rarita bola v roku 1993 vyhlásená za prírodnú pamiatku a je zaujímavá najmä mohutnosťou andezitových skál, ale iste nás očarí aj skutočnosť, že sa nachádza prakticky v strede obce priamo pri rímskokatolíckom kostole. Prístup k tejto pamiatke je vynikajúci – je možné dostať sa k nej osobným autom. Miestnym názvom sa táto lokalita volá Líška.

Ďalším zaujímavým prírodným útvarom sú Železné vráta. tieto sú v skutočnosti menej známe, no určite krajšie. Dostaneme sa k nim odbočením z cesty na Nevoľné – odbočiť treba pri prvej zákrute za obcou Ihráč. V tomto mieste vyteká z doliny Biely potok, popri ktorom je vybudovaná cesta. Pre motorové vozidlá je tu však vstup zakázaný. Asi po dvoch kilometroch pešieho pochodu sa dostaneme k veľmi peknej úžľabine, ktorú musel pred mnohými rokmi preraziť spomínaný Biely potok. Steny úžľabiny tvoria 10–12 metrov vysoké andezitové veže z oboch strán potoka. Veľmi zaujímavé je pozorovanie, že veže sú tvorené z 10–30 cm hrubých platničiek a vidieť na nich, ako vytekala andezitová láva zo zeme. Očarujúci je pohľad v prípade, že na túto lokalitu dopadá slnečné svetlo, keď od slnka vybielené skaly hrajú žltou farbou od najrôznejších lišajníkov a zelenou od machov. Ako som už spomínal, lokalita Železné vráta nie je v súčasnosti z biologického hľadiska preskúmaná.

Cesta ďalej pokračuje na Hostinec a na hlavný hrebeň Kremnických vrchov.

RK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM