Barbara Dallosová Krimi

Nebezpečné parkovanie na Pod Vŕškoch: Obyvatelia sa búria, čo na to polícia?

Minulotýždňová dopravná nehoda na ulici Pod Donátom spustila medzi Žiarčanmi diskusiu. Podľa niektorých je za ňu zodpovedné aj parkovanie popri ceste, a ďalšia búračka je len otázkou času. Pozrite, čo si myslí polícia...

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečné parkovanie na Pod Vŕškoch: Obyvatelia sa búria, čo na to polícia?
Foto: Barbara Dallosová

Minulý piatok (17.10) došlo k dopravnej nehode na sídlisku Pod Vŕšky. Mladá vodička pri vyhýbaní sa narazila do parkujúcej dodávky. Čítajte TU. A práve spôsob parkovania bielej dodávky je tŕňom v oku mnohých obyvateľov.

Chýba značka?

Reakcie obyvateľov sídliska na seba nenechali dlho čakať. Jedni tvrdili, že chýba značka, ktorá by vozidlám bránila parkovať pozdĺž miestnej komunikácie. Iní sú si istí, že aj napriek absentujúcej značke tu šofér so zdravým rozumom zaparkovať nesmie.

,,Žiadna značka tam byť nemusí lebo aj bez značky sa tam parkovať nesmie. Pri zastavení a státí musí vodič nechať jazdný pruh široký 3m pre každý smer jazdy a keďže je tam obojsmerná cesta musí tam ostať 6m čo pri takomto zaparkovaní auta nie je možné," komentoval krátko po nehode jeden zo Žiarčanov na facebooku.

Tú dodávku poznáme

Žiarčanka Mariana (47), ktorá touto ulicou jazdí denne hovorí, že biela dodávka je medzi obyvateľmi sídliska známa firma. ,,Tá dodávka tam parkuje často. My ju už poznáme a vieme, ako sa jej vyhnúť. Keď tadiaľto ale prechádza niekto kto cez Pod Vŕšky nechodí bežne, zbadá ju na poslednú chvíľu," napísala nám Mariana.

Podobnú skúsenosť má aj ďalší obyvateľ. ,,Aj keď nie je týmto parkovaním porušený predpis alebo vyhláška, mal by dopravný inžinier zvážiť, čo to neohrozuje bezpečnosť premávky, keď je tu umožnené státie vozidlám na pomerne frekventovanej ulici a neustále sa musí obchádzať toto vozidlo. To okrem toho bráni vo výhľade autám vychádzajúcim z parkovacích miest pred a za ním a zasahuje do priestoru chodníka pred vchodom č.8. Tiež napr. obmedzuje Technické služby pri vývoze smetí," hovorí Dušan (50), ktorý ma na túto dopravnú kuriozitu výhľad priamo z okna bytu.

Polícia v tom má jasno

Na to, či toľko skloňovaná dodávka môže alebo nemôže stáť na svojom obľúbenom mieste, sme sa opýtali krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej. Tá dáva rozčúleným obyvateľom za pravdu. ,,Na predmetnej ulici nie je dopravná značka zákaz zastavenia ani státia. To znamená, že v tomto prípade je potrebné riadiť sa zákonom. Vodič môže zastaviť a stáť v obci na ceste tak, aby zostali voľné jazdné pruhy široké najmenej 3 metre pre oba smery jazdy. Keďže v mieste nehody je cesta široká 7 metrov a šírka dodávky je viac než meter, dodávka tam nesmela stáť," vysvetľuje hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM