Rôzne Správy

Necelá hodinka chôdze a potom božský výhľad: Chodník na Sitno dostal novú podobu

Rekonštrukciou prešiel chodník od obľúbeného tajchu na Sitnu. Trasa trvá 45 minút a patrí medzi turisticky najobľúbenejšie.

Ilustračný obrázok k článku Necelá hodinka chôdze a potom božský výhľad: Chodník na Sitno dostal novú podobu
Zdroj: TASR

Turistický chodník vedúci na bájne Sitno sa Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica podarilo v minulom roku obnoviť. Ako priblížil riaditeľ organizácie Igor Kuhn, obnova chodníka stála 18 000 eur, projekt financovali z vlastných zdrojov a dotácie vo výške 10 000 eur z Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

,,Najnavštevo­vanejším tajchom v okolí Banskej Štiavnice je Počúvadlo. Odtiaľ je len 45 minút chôdzou na Sitno. Je to krásny vrch, je odtiaľ krásny výhľad a chodí tam veľa ľudí," priblížil Kuhn. Schody vedúce na Sitno však už boli v dezolátnom stave a vyžadovali si opravu. V rámci projektu vymenili celé rameno schodiska a asi 90 najviac poškodených stupníc.

Podľa Kuhna tiež odvodnili okolie Kanej studničky, pričom v budúcom roku by chceli upraviť okolie ďalšej studničky od obce Ilija. Na vrchole Sitna postavili zástenu pre prenosné WC, ktoré by malo pribudnúť v nasledujúcej sezóne. Organizácia tiež vymenila tabule náučného chodníka. ,,Staré tabule sme nahradili siedmimi novými. Majú úplne iný obsah," priblížil Kuhn s tým, že sú na nich mapy, kresby hradu, legenda o Sitne či informácie o faune, flóre a vulkanickom pôvode vrchu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM