Rôzne Správy

Neďaleké arborétum čaká veľká obnova: Bonusom bude filmový dokument

Lesnícke arborétum v našom regióne má viac než sto rokov. Zariadenie má pred sebou rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá by mala prilákať viac turistov.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleké arborétum čaká veľká obnova: Bonusom bude filmový dokument
Zdroj: TASR

Zvýšiť atraktívnosť Lesníckeho arboréta Kysihýbel v Banskej Štiavnici aj pre širokú verejnosť je cieľom projektu, v rámci ktorého sa toto viac ako 100-ročné arborétum dočká komplexnej rekonštrukcie. Okrem revitalizácie drevín obnovia aj chodníky, cesty či administratívnu budovu.

Pribudne aj centrum pre návštevníkov

Projekt s názvom Spoločné dedičstvo, spoločná budúcnosť – stromy bez hraníc bol podporený z programu Interreg Slovenská republika – Maďarsko. Ako priblížil Jozef Capuliak z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, maďarským partnerom v projekte je Botanická záhrada v Šoproni. Podľa Capuliaka nie je toto partnerstvo náhodné, naopak, historicky sú obe pamiatky späté. ,,Po páde Rakúsko-Uhorska sa lesnícka vysoká škola presťahovala z Banskej Štiavnice do Šoprone. Aj poznanie z lesníckeho arboréta v Kysihýbli sa potom prenieslo do novozaloženej botanickej záhrady v Šoproni," priblížil Capuliak.

V rámci projektu bude vybudovaná nová vstupná drevená brána, zrekonštruovaná administratívna budova, pribudne nové návštevné centrum. ,,Spevnia sa chodníky, cestičky cez arborétum. Samozrejme, netreba zabúdať ani na hlavné poslanie arboréta. Chceme obnoviť drevinové zloženie," poznamenal Capuliak s tým, že pribudnú aj nové informačné tabule. Pridanou hodnotou bude aj výroba dokumentárneho filmu o oboch pamiatkach.

Projekt na dva roky

Celkový schválený rozpočet na projekt sa pohybuje na úrovni 1,46 milióna eur, z toho viac ako 1,241 milióna eur bude tvoriť dotácia. Projekt potrvá dva roky, ukončený by mal byť v septembri 2019. Aktuálne sa podľa Capuliaka pripravujú verejné obstarávania.

Lesnícke arborétum Kysihýbel je v správe Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Bolo založené v roku 1900 za účelom sledovania vhodnosti introdukovaných drevín pre naše podmienky. Rozprestiera sa na ploche 7,8 hektára. Dnes je využívané na vedecko-výskumné účely, edukatívnu činnosť a okrem študentov stredných či vysokých škôl ho navštevuje aj široká verejnosť. Ročne ho navštívi približne tisíc ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM