Barbara Dallosová Správy

Nejasnosť okolo nášho budúceho skanzenu: Svätokrížsky dom ešte môže prekvapiť!

Neobývaný domček v starej časti mesta by sa mal premeniť na múzeum zachytávajúce životy starých Svätokrížanov. Najprv ho však dostanú do rúk odborníci. Svätokrížsky dom má totiž ešte svoje tajomstvá.

Ilustračný obrázok k článku Nejasnosť okolo nášho budúceho skanzenu: Svätokrížsky dom ešte môže prekvapiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte koncom minulého roka primátor Peter Antal informoval o zámere mesta odkúpiť jeden z pôvodných svätokrížskych domov. Ten by sa mal premeniť na akési múzeum a približovať spôsob života starých Svätokrížanov.

Ten istý dom?

Kým sa začne jeden z pôvodných domčekov premieňať na schránku života v predminulom storočí, sú potrebné konzultácie s odborníkmi z oblasti architektúry a histórie. Tie práve prebiehajú. ,,Odborníci musia vykonať historický prieskum. Spolupracujeme s Ing. arch. Ivanom Gojdičom, z Trnavskej univerzity. Na mape z roku 1860 je totiž tento dom nakreslený. Presne na tom mieste, kde stojí dnes, môžeme vidieť pôdorys takéhoto domu. To však neznamená, že je to tento istý a že na tomto mieste stál už v roku 1860. To práve má povedať pán Gojdič," vysvetľuje primátor.

Na múzeu, ktoré by malo v našom priemyselnom meste zakonzervovať kúsok histórie, sa bude podľa primátora pracovať v priebehu tohto roka. Termín dokončenia odhadovať nechcel. ,,Nevieme, či práce presiahnu rámec roka. Je to jeden z dlhodobejších projektov, ako som už vravel, nevyhnutná je najprv spolupráca s odborníkmi," hovorí.

Šanca pre študentov

Príležitosť priložiť ruku k dielu a nájsť tu tému svojej ročníkovej práce dostanú aj študenti architektúry. Tí, ktorých si mesto vyberie, budú súčasťou tímu tvoriaceho aj najmenšie detaily múzea. ,,Dáme šancu nejakým štyrom, piatim študentom. My im povieme, ako chceme aby ten dom vyzeral, do ktorého obdobia má pasovať, aké má mať okná, dvere a podobne. Už máme aj nejakých záujemcov," hovorí na záver Antal.

Čítajte tiež:

Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Čo prezradila kronika: Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM