Martin Károly Rôzne

Nelegálnu stavbu v parku musí podnikateľ prerobiť na bufet

Súkromný podnikateľ, ktorý si v žiarskom Parku Štefana Moyzesa postavil rodinný dom pod zámienkou, že tu spraví letný bufet, bude musieť dať svoju stavbu do súladu s pôvodnou projektovou dokumentáciou.

Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici koncom septembra tohto roka potvrdil rozhodnutie mesta o odstránení stavby a zamietol podnikateľovo odvolanie za neodôvodnené. Primátor mesta Ivan Černaj považuje vec v tejto chvíli za ukončenú.

Som veľmi rád, že krajský stavebný úrad potvrdil správnosť nášho rozhodnutia, lebo problém čiernych stavieb je na Slovensku veľmi rozmohnutý a to preto, že sme k týmto stavbám veľmi tolerantní,“ podotkol na dnešnom stretnutí s novinármi Černaj s tým, že tento počin krajského stavebného úradu považuje ako dobrý signál smerom k verejnosti. Proti tomuto rozhodnutiu sa nedá odvolať, je však preskúmateľné sú­dom.

Podnikateľ má teraz pol roka na to, aby dal stavbu do pôvodného stavu. Odstrániť má tú časť stavby, ktorá je v rozpore s pôvodným stavebným povolením. „Žiadny ústupok sme neurobili, dali sme mu odstrániť úplne všetko, čo nepostavil podľa pôvodnej projektovej dokumentácie,“ podotkla vedúca stavebného úradu Dagmar Szarvašová s tým, že inak by napomáhali k užívaniu stavby na iné účely ako bolo povolené. /viac vo videu/

Poslanci podnikateľovi pozemok odpredali s tým, že na ňom postaví letný bufet. Stavebné povolenie aj stavebné konanie sa teda vzťahovalo len na bufet. Podnikateľ však neskôr požiadal o zmenu užívania stavby na rodinný dom, to mu však mesto nepovolilo. Začalo teda stavebné konanie v zmysle zákona tak, aby dal podnikateľ stavbu do poriadku. Keďže to neurobil, začalo sa konanie o jej odstránení.

Podnikateľ v súčasnosti s mestom podľa Černaja nekomunikuje. Jeho právnik Adrián Liška v reakcii na dnešné Černajove vyhlásenia uviedol, že jeho klient zvažuje možnosť obrátiť sa na súd. O ďalších podrobnostiach však chce informovať na budúci týždeň.

Zdroj: TASR Video: Žiar24 /Ivan Čeranj a Dagmar Szarvašová o rozhodnutí KSÚ/

Nelegálnu stavbu v parku musí podnikateľ prerobiť na bufet
1
Galéria
kaliakov dom
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM