Barbara Dallosová Kultúra

Neobyčajný hudobný zážitok: Chystá sa na nás niekoľkodňová jazzová nádielka! + PROGRAM

Festival s bohatým programom sa v meste rozdelí do troch druhov priestorov - klubových, sakrálnych a industriálnych. Nenechajte si ujsť jedinečnú rozlúčku s letom, ktorá dôsledne zostaveným line-upom láka do mesta nielen hudobných fajnšmekerov.

Ilustračný obrázok k článku Neobyčajný hudobný zážitok: Chystá sa na nás niekoľkodňová jazzová nádielka! + PROGRAM
Zdroj: TASR

Legendárni nu jazzoví dídžeji zo sláveného britského labelu Ninja Tune Skalpel, ale aj trojica mladých Iráncov Sehrang so ženským vokálom, ktorý je v krajine závojov prísne zakázaný, sa predstavia na festivale Zvuk for Štiavnica. Ten sa v meste uskutoční od 20. do 23. augusta.

V tieto dni rozozvučí mesto svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO zvuk, ktorý bude patriť aj hudobníkom ako Joachim Mencel Artisena Band (PL), Clarinet Factory (CZ), Frankie Kimono (SK), Ostrich Quartet (CZ) či Hanka Gregušová Band (SK). „V rámci afterpárty prekvapia experimentálni NUKKU (SK), ale aj elektronický Herzog Herzog (SK). Na Slovensko pricestuje 18 hudobníkov z Česka, Rakúska, Iránu, Holandska i Poľska,“ informovala za organizátorov Marianna Sádecká.

Line-up festivalu na celé tri dni nájdete v našej fotogalérii.

Žiadne stereotypy

,,Jazzové festivaly často upadajú do stereotypov a jazz prezentujú len v jednej žánrovo prijateľnej podobe. Prinášajú kvalitu, ale aj neustále sa opakujúce mená a jediný správny pohľad na tento hudobný žáner," uviedla spoluorganizátorka festivalu Júlia Šimková. ,,Naším záujmom bolo priniesť nové, netradičné mená, ale aj kapely, ktoré dokážu tento žáner zaujímavo namiešať s inými," dodala.

Tri druhy priestorov, tri druhy atmosféry

Program festivalu bude obohatený aj o Jazzovú poviedkareň, diskusie na tému súčasnej jazzovej hudby, improvizovaný hlasový workshop, hudobný workshop pre rodiny s deťmi a priestor pre voľnú hudobnú, literárnu či divadelnú improvizáciu. Jednotlivé programy sa uskutočnia v troch typoch priestorov – klubových, sakrálnych a industriálnych. Festival tak „rozozvučí“ dvestoročný kostol, kluby, kaviarne, starý zámok, divadlo, ale aj banské priestory.

Zvuk for Štiavnica nadväzuje na Štiavnické kultúrne leto a jeho známy festival Jazznica. Ten takmer zanikol, avšak po zmene tímu pokračoval pod upraveným názvom Mini Jazznica, odkazujúc tak na svoju históriu. Festival sa pod novým a mladým vedením rozšíril zo sakrálnych priestorov do celej Štiavnice, bližšie k ľuďom.

Foto: ilustračné

Zvuk for Štiavnica láka programom v troch druhoch priestorov
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM