Martin Károly Krimi

Neprehľadné žiarske križovatky: Nehôd pribúda, čo na to policajti?

Zdá sa, že ľady sa pohli. Križovatky pri Šášovskom Podhradí a pri Lehôtke pod Brehmi boli od ich postavenia terčom kritiky, ale čo je horšie aj miestom dopravných nehôd. Čo sa zmení?

Ilustračný obrázok k článku Neprehľadné žiarske križovatky: Nehôd pribúda, čo na to policajti?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

O neprehľadných križovatkách pri Šášovskom podhradí a Lehôtke pod Brehmi sme písali už viac krát neprehľadných križovatkách znížili rýchlosť, no nepomohlo to. V neprehľadných križovatkách znížili rýchlosť Nepomohol ani veselý počin známeho žiarskeho podnikateľa Šašovská križovatka s novou značkou v štýle DADA: Recesisti takto upozornili na nezmysel :)

Vážna dopravná nehoda, ktorá sa odohrala v stredu 14. mája vyprovokovala nielen nahnevané reakcie ľudí ale aj reakciu polície.

Riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Žiari nad Hronom Július Remenár si podľa jeho slov uvedomuje, že križovatky sú neprehľadné. „Na oboch križovatkách plánujeme zmeny. Dávame dohromady podklady,“ vysvetľuje Remenár.

Šášov: Pri výhľade bráni zábradlie

Podľa neho sa už tento týždeň mali na šášovskej križovatky kresliť nové, žlté vodiace čiary, ktoré presnejšie vyznačujú hranice cesty. Teda dokiaľ môže vodič vôjsť do križovatky, aby mal aspoň čiastočný prehľad, či môže pokračovať v jazde alebo nie.. „Zabránilo nám v tom ale počasie. Po stredňajšej nehode budeme iniciovať aby sa takto vyznačila aj križovatka pri Lehôtke pod Brehmi,“ dodáva.

Šéf žiarskych dopravákov si podľa jeho slov uvedomuje, že najväčší problém tu tvorí práve zábradlie, ktoré bráni vo výhľade. „Chceli sme ho dať ostrániť alebo zmenšiť, či spriehľadniť, no existujú vraj normy ktoré tomu bránia,“ vysvetľuje.

Ďalšou veľkou prekážkou je podľa neho fakt, že úplná prestavba v súčasnosti nie je možná, pretože križovatky spolu s R1 boli vybudované z eurofondov. „Podľa vyjadrenia Národnej diaľničnej spoločnosti, ako zhotovitelľa križovatky sa 5 rokov do projektu nemôže zasahovať,“ hovorí ďalej. Križovatky boli dané do užívania v roku 2011.

Pri Lehôtke zas zavadzia kopec

Podobná situácia je aj na druhej križovatke pri Lehôtke pod Brehmi. „Takisto tu vo výhľade bráni kopec,“ dodáva Július Remenár. „Na náš podnet Slovenská správa ciest osadila zrkadlo a smerové šípky Tieto opatrenia by mali situáciu mierne zlepšiť, no aj tento križovatke môže pomôcť napríklad odstránenie terénnej nerovnosti ktorá bráni vo výhľade“ domnieva sa Remenár záver.

Podľa riaditeľa Okresného dopravného inšpektorátu v Žiari nad Hronom by sa rokovanie, na ktorom budú zúčastnení aj zástupcovia Slovesnkej správy ciest a Národnej diaľničnej spoločnosti, malo uskutočniť približne do dvoch týždňov. O výsledku vás budeme informovať.

Tragická nehoda na šášovskej križovatke OBRAZOM: Dievčatko (5) prevážal vrtulník
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM