Barbara Dallosová Správy

Nepríjemné zistenie pre malých pacientov, ktorí to potrebujú najviac: Detské gastro v Žiari končí!

MUDr. Andrea Gelienová, ktorá viedla jedinú gastroenterologickú ambulanciu pre deti v meste, dala žiarskej nemocnici výpoveď. Zlá správa je to najmä pre mamičky celiatikov, ktorí musia takéhoto odborníka navštevovať pravidelne. Čo na to samotná lekárka a čo vedenie nemocnice?

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné zistenie pre malých pacientov, ktorí to potrebujú najviac: Detské gastro v Žiari končí!
Zdroj: TASR

Detskú gastroenterologickú ambulanciu dôverne poznali najmä rodičia detí trpiacich celiakiou. Pre zdravie detských pacientov s touto diagnózou je pravidelná návšteva špecialistu veľmi dôležitá. Prehliadku u gastroenterológa musia absolvovať každého polroka, pričom lekár skúma celkový stav malého pacienta.

Okrem toho, celiatici majú upravený stravovací režim a bezlepkové potraviny, ktoré sú inak drahou položkou, získavajú za menší peniaz práve na predpis od gastroenterológa. Samozrejme, v ambulancii boli ošterovaní nielen celiatici, ale aj deti s rôznymi inými problémami tráviaceho traktu.

Chceli sme sa objednať, zostali sme v šoku

Mamou dcéry s celiakiou je aj Hanka (37) z Kremnice. Tá sa o zrušení ambulancie dozvedela vo chvíli, keď chcela dcéru objednať na pravidelnú prehliadku.

,,Práve sme sa objednávali, keď nám povedali, že ambulancia doktorky Gelienovej už nefunguje. Prehliadky musíme absolvovať pravidelne, inak stratíme nárok na recepty na bezlepkovú múku a potraviny, ktoré sú inak dosť drahé. Navyše si dcéra na pani doktorku zvykla. Vďačíme jej za veľa a dcéra bola jej pacientkou odkedy jej ona sama celiakiu diagnostikovala," vysvetľuje nemilo prekvapená matka a dodáva, že teraz bude musieť kvôli vyšetreniu s dcérou cestovať do Banskej Bystrice alebo Zvolena.

Výpoveď prišla zo strany lekárky

Andrea Gelienová je pediaterička i pediatrická gastroenterlogička súčasne. To, že odstúpila od zmluvy so žiarskou nemocnicou potvrdila. Jej súkromnej detskej ambulancie sa to však nedotkne. ,,Detská ambulancia na Ul. Dr. Janského je mojou súkromnou ambulanciou na plný úväzok. V nemocnici som bola zamestnaná ako detský gastroenterológ v ambulancii detskej gastroenterológie, hepatológie a výživy na čiastočný úväzok. Dala som výpoveď, ale atestácia a licencia na prevádzku gastroenterolo­gickej ambulancie mi zostáva. V tomto prípade môžem robiť pre iné zdravotnícke zariadenie," vysvetlila lekárka s tým, že či s atestáciu prestúpi do iného zariadenia, ešte povedať nevie.

Nemocnica zháňa náhradu

Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom ešte náhradu za odídenú lekárku nemá. Ako vysvetlil hovorca siete nemocníc Svet zdravia, v súčasnosti túto činnosť čiastočne zastrešuje primárka detského oddelenia MUDr. Mária Nemčeková.

,,Nemocnica momentálne hľadá nového odborného garanta. V prípade potreby odporúčame kontaktovať príjmovú ambulanciu detského oddelenia, ktorá má na tieto úkony vyhradenú každú stredu medzi 8:00 až 15:00 hod," odporučil Kráľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM