Martin Károly Rôzne

Nesprístupnenie bytu môže vyjsť draho

Od decembra do februára sa odpisujú stavy meračov v bytoch. Konateľka Bytspol-u, najväčšieho správcu bytových spoločenstiev v regióne, Eva Ihringová upozorňuje, že neposkytnutie potrebných údajov poverenej osobe môže cenu predražiť až trojnásobne.

Je tu koniec kalendárneho roka a pre jednotlivých vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa prerozdeľujú nakúpené energie za kalendárny rok. Slúžia na to aj pomerové merače a to bytové vodomery na teplú a studenú vodu a pomerové merače na radiátoroch,“ hovorí Ihringová. Na konci každého roka sa tieto merače fyzicky odpočítavajú a na základe týchto odpočtov sa vypočítava spotreba jednotlivých bytov.

V Žiari má každá domácnosť vodomery väčšinou na „stupačkách“ v kúpeľniach alebo na toaletách. Čo sa týka meračov tepla, tie sa nachádzajú na radiátoroch, kde môžeme nájsť dva typy týchto prístrojov. Jedny sú digitálne alebo odparovacie a ďalšie sa nazývajú „vipy“. Tie sa nachádzajú na spiatočke každého radiátora. Digitálne merače si pamätajú konečný stav počas celého kalendárneho roka, takže tu odpisovači môžu chodiť aj neskôr, v priebehu januára, niekedy aj februára. Z údajov sa potom zisťuje konečný stav. Odparovacie prístroje a tzv. „vipy“ je nutné fyzicky vymeniť, a to buď ampulky alebo sklíčka, na ktorých sa hodnota zachytáva. Následne odpočtári vystavia odpočtový hárok pre konkrétneho vlastníka. Chodia sa odpočítavať na prelome rokov.

A keďže sa tieto prístroje prakticky takmer vždy nachádzajú v bytoch, je nutné, aby vlastníci svoje byty odpisovačom sprístupnili. Výnimku tvoria len doma osadené merače s rádiovým modulom, pri ktorých odpočtár už z ulice tieto prístroje diaľkovo odpočíta. Týchto prístrojov je však veľmi málo.

Upozorňujeme jednotlivých vlastníkov bytov, aby rátali s návštevou odpočtára. Odpočty niektorých prístrojov sa už začali a robia sa teraz v priebehu decembra. Ďalšie odpisy sa budú robiť začiatkom januára,“ informuje pracovníčka Bytspol-u. Funkciu odpočtára vo väčšine spoločenstiev vlastníkov bytov vykonáva predseda alebo člen rady, v iných bytoch je to určená osoba vo výkone nejakého stavebného družstva, väčšinou ide o zástupcu vlastníkov. Odpočtári na vykurovacie teplo sú zabezpečení firmami rozúčtovávajúcimi na základe prístrojov.

V prípade, že vlastník odmietne sprístupniť svoj byt, čaká ho postih v podobe nadhodnotenia reálnej spotreby. To platí aj o prestavovaní meračov. „Ak sa preukáže, že ovplyvnil meradlo alebo odmietol umožniť vykonanie jeho odpočtu, tak sa tomuto konečnému spotrebiteľovi určí náhradný údaj vo výške trojnásobku priemernej hodnoty údajov v dome,“ cituje z vyhlášky pracovníčka Bytspol-u a zároveň dodáva: „Odporúčame, aby si predsedovia alebo odpisovači pri odpisovaní skontrolovali výrobné čísla a ciachy na vodomeroch, aby sa prístroj vedel správne vyhodnotiť a skontrolovať, či s ním nebolo manipulované“.

Ak vlastníci v stanovenom termíne odpočtov nebudú doma a dopredu to vedia, odporúča sa, aby si s odpočtármi alebo s predsedom spoločenstva dohodli náhradný termín (kontakt sa nachádza na ozname o odpisovaní), príp. poskytli svojmu známemu, či susedovi kľúče od bytu, aby ho mohol sprístupniť.

Správa bytových spoločenstiev Bytspol sídliaca v Žiari nad Hronom je spoločnosťou poskytujúcou služby bytovým spoločenstvám. V súčasnosti má uzatvorenú zmluvu s približne 115 spoločenstvami vlastníkov bytov a nebytových priestorov v Žiari nad Hronom, Lutile, Kremnici a vo Vyhniach.

Zameraním Bytspol-u je odbremeniť bytové spoločenstvo od ekonomických a evidenčných povinností a poskytnúť rady s problémami, ktoré môžu nastať pri fungovaní spoločenstiev. Ponúka služby ako sú vedenie účtovníctva, tvorba výkazov a štatistík, predkladanie správ o hospodárení BSD, vypracovanie výročnej správy, ročného vyúčtovania energií a podkladov pre úver, poskytovanie informácií vlastníkom bytov, obstarávanie údržby a opráv, zabezpečovanie zmluvných vzťahov za účelom dodávok energií, evidencia preddavkov, poplatkov a fondu opráv, spolupráca s rozúčtovateľmi kúrenia, vyhodnocovanie spotreby tepla a vody, zabezpečenie právnych služieb, revízií technických zariadení a vodomerov, profesionálneho predsedu ako kandidáta, či zaškolenie nového predsedu spoločenstva.

Správa bytových spoločenstiev BYTSPOL sa nachádza na ulici Dubčeka 41 (v budove ROLVISU). Bližšie informácie na internetovej stránke www.bytspol.sk. V prípade potreby je možné kontaktovať pracovníkov na mailovej adrese bytspol@bytspol.sk /bytspol@bytspol­.sk/ alebo na tel. č. 0918 487 731 a 045 672 22 01.

Monika Vengrínová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM