Katarína Reiterová Rôzne

Nešťastia na cintorínoch. Ako sa v Žiari kontroluje stav náhrobných kameňov?

Dušičky, Všech svätých, pamiatka zosnulých či Sviatok všetkých svätých. Tento sviatok nás už čoskoro čaká a nás zaujímala bezpečnosť na cintoríne. V poslednom období sa totiž v médiách čoraz častejšie objavujú informácie o smrteľných úrazoch na cintorínoch. V akom stave je ten žiarsky?

Ilustračný obrázok k článku Nešťastia na cintorínoch. Ako sa v Žiari kontroluje stav náhrobných kameňov?
Foto: Katarína Reiterová

V prvý novembrový deň slávime sviatok Všetkých svätých a hneď nasledujúci si pripomíname Pamiatku zosnulých. Sviatok Všetkých svätých sa prvýkrát slávil v Ríme, a to 13. mája 609. Pamiatku zosnulých zaviedol svätý opát Odilo z Cluny v roku 998. Počas týchto dní sa na hroby kladú živé kvety a zapaľujú sa sviečky. Tieto symboly znamenajú vieru vo večný život a presvedčenie, že hrobom sa život nekončí.

Veľké kamenné náhrobné kamene však môžu byť životu nebezpečné. A to najmä pre deti, ktoré nielen v tento deň prídu na cintoríny so svojimi rodičmi či prarodičmi. Zatiaľ posledné nešťastie sa stalo práve v našom kraji. Do Detvianskej Huty v okrese Detva musel pred mesiacom letieť záchranársky vrtuľník. A to po tom, čo tam na dve 4-ročné deti spadol náhrobný kameň. Viac sa dozviete TU!

„Deti by na cintorín mali vstupovať len v sprievode dospelej osoby, ktorá nesie za ne zodpovednosť. Cintorín je pietne miesto a neslúži ako ihrisko pre deti. Zodpovednosť za stav náhrobných kameňov alebo pomníkov majú ich vlastníci,“ povedal vo všeobecnosti hovorca žiarskej samosprávy Martin Baláž.

Kto však kontroluje stav náhrobných kameňov?

„Obhliadku pomníkov, kosenie či čistenie cintorína má na starosti jeho správca,“ dodal hovorca. Obrátili sme sa teda na správcu žiarskeho cintorína, a teda na spoločnosť Grrei.

„Samozrejme, počas celého roka a zvlášť pred Dušičkami, kontrolujeme cintorín nielen v Žiari, ale aj v Kremnici, ktorý máme tiež na starosti,“ hovorí konateľ spoločnosti Dušan Reiter a dodáva, že: „Pokiaľ zistíme, že je niektorý z náhrobných kameňov poškodený, informujeme pozostalých. Tí sú povinní dať náhrobný kameň či celý hrob do poriadku. Rovnako dohliadame aj na bezpečnosť pri práci, a to v prípade, že vydávame povolenie na vstup na cintorín za účelom výstavby pomníka. V Žiari a ani v Kremnici doposiaľ k žiadnej nehode nedošlo,“ dodáva Reiter, ktorého spoločnosť sa stará aj o čistotu a kosenie cintorínov.

„Cintoríny kosíme podľa potreby, aj päťkrát do roka, kompletné čistenie vykonávame, samozrejme, aj pred Dušičkami,“ uzatvára konateľ spoločnosti Dušan Reiter.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM