Martin Károly Kultúra

Netredičná výstava: Svadobné trendy a o ľadovci čo rastie

Svadobným šatám venovali ženy najväčšiu pozornosť aj na začiatku 20. storočia. Pozrite si vtedajšie trendy aj výstavu cestovateľských fotografií Svetozára Gavoru a Ľubice Kormaňákovej v Pohronskom múzeu v Novej Bani. Výstavy potrvajú do konca mája.

Ilustračný obrázok k článku Netredičná výstava: Svadobné trendy a o ľadovci čo rastie
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Hory a voda prezentuje fotografie zachytávajúce dominantu vody a hôr v prírode v rôznych kútoch sveta. Vystavené sú zábery z Álp, Pyrenejí, Himalájí, Ánd, ale aj zo slovenských Tatier, ktoré sú v kontraste so zábermi vodopádov, riek a morí.

Ostrov Fogo, či argentínsky ľadovec

Pekné zábery sú napríklad z kapverdského ostrova Fogo, kde sa napriek nehostinnému prostrediu na úpätí sopky pestuje vinič, ale aj z argentínskeho ľadovca Perito Moreno, ktorý popiera všetky teórie o globálnom otepľovaní a naďalej neustále rastie. Fotografie tak ponúkajú možnosť, za krátky okamih navštíviť pozoruhodné miesta našej planéty a žasnúť nad jej krásami,“ priblížila prvú z výstav riaditeľka Pohronského múzea v Novej Bani Katarína Konečná.

Dobové zábery svadobných šiat aj s výbavou

Na výstave V dobrom aj zlom si môžu návštevníci pozrieť, v akých šatách sa vydávali ženy v minulosti, oboznámia sa s tradíciami spojenými so svadbou, ako aj s tým, ako vyzerala výbava správnej nevesty. „Okrem vystavených šiat je výstava obohatená o množstvo dobových fotografií a oznámení, ukážok z výbav neviest, svadobných prsteňov a iných doplnkov, ako aj o zaujímavý sprievodný text. Dúfame, že svojím zameraním zaujme všetky vekové kategórie, nielen ženské pohlavie,“ uviedla Konečná.

Výstavy pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom, Nitrianskym samosprávnym krajom, Tekovským múzeom v Leviciach a Ponitrianskym múzeom v Nitre.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM