Martin Károly Kultúra

NOVÁ BAŇA: V Pohronskom múzeu vystavujú cenné historické hodiny

Cenné historické hodiny zo súkromnej zbierky zberateľa Mirona Mihaliča z Košíc vystavujú v novobanskom Pohronskom múzeu až do 3. marca. Výstava V zajatí času je doplnená niekoľkými exemplármi zo zbierok Tekovského múzea v Leviciach.

Vystavených je 80 najrozličnejších exponátov od vreckových či náramkových hodín cez historické budíky až po nástenné a stĺpikové hodiny, ba aj celé krbové súpravy. Návštevníci tu nájdu skvosty, ktoré sú príkladom toho, ako sa v harmonickej symbióze spája veda a umenie v jeden celok s technickou i umeleckou hodnotou.

Pre návštevníkov je pripravená aj stručná história merania času, ktoré je také staré ako samo ľudstvo. Poznať presný čas nie je totiž výsadou i prekliatím len dnešnej doby, v ktorej sa vo svete ročne predá viac ako miliarda hodiniek.

Striedanie dňa a noci, ročných období a dĺžka vlastného tieňa boli hodinkami pre pravekého človeka. Najstaršie slnečné hodiny sa objavujú v 2. tisícročí pred Kristom a už v staroveku dospeli k dokonalosti. Ďalšími spôsobmi merania času, ktoré pochádzali ešte z dôb pred zmenou letopočtu, boli vtokové či výtokové vodné hodiny, piesočné presýpacie hodiny alebo ohňové hodiny, tvorené sviečkou delenou na dieliky.

Mechanické hodiny vznikli koncom 13. storočia a boli poháňané tiažovou energiou klesajúceho závažia. Najprv boli bez ručičiek, iba odbíjali, postupne pribudla hodinová, potom minútová a nakoniec sekundová až okolo roku 1800. Nahradením závažia perom sa začal proces miniaturizácie, vedúcej k vreckovým a náramkovým hodinkám. Najpresnejšie boli kyvadlové hodiny, pravda, až do vzniku dnešných elektronických kremenných či atómových hodín.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM