Samospráva

Nové autá pre samosprávy: Takto sa bude onedlho jazdiť v Žiari a v Štiavnici

Výmena vozového parku je momentálne aktuálna v Žiari nad Hronom ale aj v Banskej Štiavnici. Nové autá budú mať mestskí policajti, ale aj úradníci.

Ilustračný obrázok k článku Nové autá pre samosprávy: Takto sa bude onedlho jazdiť v Žiari a v Štiavnici
Foto: Martin Károly

Banskoštiavnická radnica plánuje kúpu dvoch nových automobilov. Jedno by mala využívať primátorka a druhé Mestská polícia (MsP). Technický stav starých vozidiel je totiž zlý, investície do ich opráv sú vysoké a pre mesto neefektívne.

V Štiavnici na starej Nive

Samotný Mestský úrad momentálne využíva dve vozidlá pre zabezpečenie svojej činnosti a jedno pre potreby menších obecných prác. Vo všetkých prípadoch ide o vozidlá, ktorých počet najazdených kilometrov prekročil, alebo sa blíži k 200.000 a ich stav vyžaduje opakované investície do opráv,“ uviedol Rastislav Marko, vedúci Odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici.

Okrem toho mesto vlastní dva automobily pre účely MsP, jedným z nich je Lada Niva a druhým Škoda Fabia. „Tieto nie sú schopné vzhľadom na ich stav v banskoštiavnickom členitom teréne zabezpečiť všetky funkcie, ktoré sa od MsP očakávajú. Obzvlášť Lada Niva, ktorá je de facto nepojazdná,“ zhodnotil Marko.

Uprednostnia benzínové motory

Nahradený teda bude automobil značky Citroën z roku 2004, ktorý má najazdených 300.000 km a je využívaný najmä pre služobné účely primátorky mesta a spomenutá staršia Lada Niva.

Mesto bude nákup financovať zo svojho rozpočtu, jedno auto bude kúpené na lízing a druhé na splátky. Pre dosiahnutie nižšej obstarávacej ceny by mali byť nové autá benzínové.

V Žiari chcú meniť trojročné policajné auto

Obmenu vozového parku chystajú aj v Žiari nad Hronom. „Chceme odpredať súčasné vozidlo, ktoré používa mestská polícia, nakoľko náklady na servis a údržbu sú veľmi vysoké. Podľa všetkého súčasné vozidlo nie je motoricky vhodné na prevádzku v mestskej doprave pri nízkych otáčkach, a preto má často poruchy,“ skonštatoval hovorca mesta Martin Baláž.

Mesto chce obstarať auto, ktoré je parametrami vhodnejšie do mestskej premávky a jeho prevádzka bude spoľahlivejšia, takže po uplynutí záruky nebudú hroziť vysoké náklady na údržbu. Súčasné vozidlo MsP má pritom tri roky.

Tri za jedno

Okrem toho mesto vyraďuje a odpredá aj ďalšie tri staršie vozidlá, ktoré sa využívajú ako referentské vozidlá pre mestský úrad. „Chceme ich nahradiť jedným novým vozidlom. Náklady na údržbu a servis týchto vozidiel v roku 2013 predstavovali 4000 eur, ich priemerná spotreba bola 10 l na 100 km. V prípade výmeny troch ojazdených vozidiel za jedno nové sa výrazne znížia náklady na spotrebu a úplne odpadnú náklady na servis (počas trvania záruky), takže ročne ušetríme okolo 4000 eur,“ zhodnotil Baláž.

V oboch prípadoch chce mesto obstarať auto nižšej triedy. Samospráva predpokladá, že návratnosť tejto investície sú dva roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM