Martin Károly Samospráva

Nové byty z eurofondov: Budú sa v Žiari stavať bytovky pre Rómov?

Rómom pomôžu eurofondy a postavia sa pre nich nové byty. Obce a mestá môžu svoje žiadosti o európske peniaze na výstavbu bytoviek predkladať do 21. apríla. Žiar nad Hronom je na zozname miest, ktoré môžu o tieto financie požiadať. Zisťovali sme, či túto možnosť aj využijú.

Ilustračný obrázok k článku Nové byty z eurofondov: Budú sa v Žiari stavať bytovky pre Rómov?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Včera sme vás informovali, že Žiar je medzi výhradnými oprávnenými žiadateľmi, ktorí môžu požiadať o európske peniaze na výstavbu bytov bežného štandardu pre Rómov. Dokopy ide o jedenásť bytoviek pre 132 rodín za sedem miliónov eur.

Obce a mestá môžu svoje žiadosti o eurofondy predkladať do 21. apríla. My sme zisťovali na radnici v Žiari, či využijú túto možnosť a budú sa uchádzať o peniaze na výstavbu nových bytoviek pre Rómov. Podarilo sa nám zistiť, že mesto sa do tejto výzvy nezapojí. „Nezapojíme sa, lebo náš problém tento projekt nerieši, “ uviedol pre Žiar 24 hovorca žiarskej samosprávy, Martin Baláž.

Projekt je nastavený tak, že pomáha len rodinám, ktoré sú aspoň čiastočne zapojené do pracovného procesu a nemajú žiadne dlžoby voči obci, deti musia riadne chodiť do školy. „Potrebujeme sa vysporiadať s celou osadou, v ktorej žijú sociálne najslabšie skupiny,“ vysvetľuje ďalej postoj mesta Baláž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM