Samospráva

Plánované byty v Žiari: Výška nájomného ešte nie je známa, ľudia už posielajú žiadosti

Výstavbu dvoch domov s nájomnými bytmi na konci Žiaru nad Hronom smerom na Handlovú avizovalo mesto ešte začiatkom minulého roka. Momentálne je ich výstavba v plnom prúde, jej výsledkom má byť 48 nových bytov a príslušná infraštruktúra.

Ilustračný obrázok k článku Plánované byty v Žiari: Výška nájomného ešte nie je známa, ľudia už posielajú žiadosti

Pôjde o štandardné byty, jedno, dvoj a trojizbové, v každom dome vznikne aj jeden bezbariérový byt pre obyvateľov so zníženou pohybovou schopnosťou. Informuje o tom mesto Žiar nad Hronom na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Stavbu realizuje žiarska spoločnosť Remeslo stav, ktorá je zároveň investorom celého projektu. Mesto má zámer už dokončené bytovky odkúpiť prostredníctvom úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) SR a byty v nich ponúkať pre obyvateľov ako nájomné. „Už dnes evidujeme žiadosti o poskytnutie nájomného bytu,“ informuje na stránke primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal s tým, že obyvatelia, ktorí by mali záujem prenajať si od mesta takýto byt, si môžu podať žiadosť na mestský úrad. „Treba zdôrazniť, že nejde o sociálny typ bývania, teda aj žiadatelia, ktorí budú spĺňať kritériá, musia mať nejaký stály príjem, nesmú mať podlžnosti voči mestu a podobne,“ vysvetľuje.

Výška nájomného v bytoch ešte známa nie je. Podľa Antala bude závisieť od podmienok úveru zo ŠFRB, ak bude mestu poskytnutý. „Nájomné bude nastavené tak, aby z neho mesto splácalo úver na kúpu nových bytoviek. Samozrejme, jeho výšku včas zverejníme. Bude však určite nižšie ako nájomné, ktoré sa v meste vyberá pri komerčne prenajímaných bytoch,“ zdôrazňuje primátor.

Súčasťou novej výstavby je aj vybudovanie nových parkovacích miest a privedenie inžinierskych sietí. Podľa výrobného riaditeľa Remeslo stav, s. r. o. Ivana Šuleka, chce spoločnosť obe bytovky dokončiť do konca prvého polroka 2014.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM