Rôzne Správy Samospráva

Novinka v boji proti kriminalite: Pomoc si v žiarskych uliciach privoláte tlačidlom

Takzvané tiesňové hlásky budú v Žiari nad Hronom osadené na siedmich miestach. Projekt je na Slovensku ojedinelý.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v boji proti kriminalite: Pomoc si v žiarskych uliciach privoláte tlačidlom
Zdroj: TASR

V uliciach Žiaru nad Hronom osadia sedem tzv. tiesňových hlások. Zariadenia umožnia ľuďom v núdzi privolať si potrebnú pomoc. Projektom, ktorý je na Slovensku zatiaľ ojedinelý, chce miestna samospráva zabezpečiť vyššiu bezpečnosť na verejných priestranstvách.

Zneužitie odhalí kamera

,,Získali sme dotáciu 34 000 eur od Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, vďaka ktorej kúpime sedem zariadení, tzv. tiesňových hlások," priblížil hovorca mesta Martin Baláž.

Ide o stĺpy s núdzovým tlačidlom, prostredníctvom ktorého si osoba v núdzi privolá pomoc. ,,Po stlačení tlačidla sa automaticky do okolia rozsvieti maják a upozorní na krízovú situáciu. Z reproduktora sa ozve dispečing mestskej polície, ktorý s dotyčnou osobou začne komunikovať," vysvetlil Baláž. MsP následne vyhodnotí, či bude na miesto vyslaná hliadka, alebo iné záchranárske zložky.

Sedem hlások v uliciach Žiaru

Na miesto bude automaticky nasmerovaná aj najbližšia kamera z mestského kamerového systému, ktorá zachytí, kto sa pri hláske nachádza. Vďaka kamerám tam mesto ľahko odhalí aj tých, ktorí sa rozhodnú tiesňové hlásky zneužiť.

Hlásky budú osadené pri základných školách a na dvoch miestach, ktoré MsP eviduje ako lokality so zvýšenou protispoločenskou činnosťou. Pôjde o lokalitu pri centrálnej autobusovej stanici a pri hvezdárni.

Podľa Baláža ide na Slovensku o unikátny projekt, Žiar nad Hronom bude prvým mestom, ktoré taký systém pripravuje. Rozšírený je v zahraničí, napríklad v Českej republike, kde sa žiarska MsP inšpirovala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM