Barbara Dallosová Správy

Novinka v našom regióne! V neďalekej obci sprístupňujú jaskyňu, kedy sa ňou prejdeme?

Sprístupnenie jaskyne v našom regióne by mohlo byť novou návnadou pre turistov. Obec už má na stole povolenie od jaskyniarov, starosta prezradil i predbežný termín, kedy by mohli do jaskyne nazrieť prví návštevníci.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v našom regióne! V neďalekej obci sprístupňujú jaskyňu, kedy sa ňou prejdeme?
Zdroj: TASR

Zámer sprístupniť pre verejnosť jednu zo štyroch jaskýň, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Malá Lehota v okrese Žarnovica, avizovala obecná samospráva už začiatkom roka. Ide o Jazvinskú jaskyňu, ktorej časť by mala byť otvorená pre návštevníkov a tak posilniť i turistický potenciál obce a okolia.

Posudzovali jaskyniari

Prvým krokom však bolo rokovanie so Slovenskou správou jaskýň v Liptovskom Mikuláši. Samotnému sprístupneniu predchádza komplexný proces. Za verejnosti voľne prístupnú môže orgán ochrany prírody všeobecne záväznou výhlaškou vyhlásiť jaskyňu, v ktorej nehrozí nebezpečenstvo poškodenia jej prírodných a kultúrnych hodnôt a v ktorej je zaistený bezpečný pohyb návštevníkov. Starosta obce Dušan Pacalaj ubezpečuje, že obecný úrad už vvšetky potrebné povolenia má.

,,Už máme všetky povolenia od Slovenskej správy jaskýň a v súčasnosti robíme opatrenia, aby sme to skutočne mohli sprístupniť, teda budujú sa chodníky, lavičky a podobne," približuje priebeh prác pred sprístupnením Dušan Pacalaj.

Ešte tento rok

Ako starosta ďalej pokračoval, obec má ambíciu otvoriť jaskyňu návštevníkom ešte do konca kalendárneho roka. Skloňuje sa už jeden z jesenných mesiacov. ,,Chceli by sme to sprístupniť niekedy v októbri, predpokladáme, že tento termín by sa dal dodržať," dodal starosta.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM