Barbara Dallosová Správy Správy

Novinky v múzeu v našom regióne, tu teda nuda nehrozí: 3D pexeso aj záhadné žiariace kamene

Zmodernizovaná expozícia plná nových prvkov čaká na návštevníkov jedného z našich múzeí. Na začiatku celého projektu bola myšlienka interaktívneho múzea, ktoré by priblížilo vedu širšej verejnosti a hlavne deťom.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v múzeu v našom regióne, tu teda nuda nehrozí: 3D pexeso aj záhadné žiariace kamene
Zdroj: TASR

Moderná a plná interaktívnych prvkov, taká je vynovená Mineralogická expozícia Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, ktorú dnes aj s GEO Bádateľňou predstavili verejnosti.

Bádateľňa plná prekvapení

Riaditeľ múzea Jozef Labuda dúfa, že vďaka tomuto projektu múzeum pritiahne ešte viac návštevníkov. Mineralogická expozícia je síce podľa jeho slov krásna, no pred jej vynovením pôsobila na návštevníkov, ktorí sa nezaujímajú o minerály, veľmi staticky. Preto sa múzejníci rozhodli, že po ostatných expozíciách vynovia aj túto. ,,Som veľmi rád, že sa podarilo s tvorivými ľuďmi vymyslieť takýto projekt, ktorý je určený školskej mládeži, deťom základných a stredných škôl," poznamenal Labuda.

Vďaka inováciám tak môžu deti, ale aj dospelí nadobúdať učivo novou zaujímavou a prístupnejšou formou. V expozícii totiž pribudla GEO Bádateľňa určená na laboratórne pokusy a viaceré interaktívne prvky ako napríklad 3D pexeso, Mendelejevova tabuľa prvkov s reálnymi prvkami, skrinka plná záhadných žiariacich kameňov či ukážka jedovatých kameňov. Tie nájdu návštevníci priamo medzi vitrínami, v ktorých môžu obdivovať jednotlivé minerály.

Myšlienka interaktívneho múzea

Ako priblížil autor interaktívnych prvkov Rastislav Lasák, na začiatku celého projektu bola myšlienka interaktívneho múzea, ktoré by priblížilo vedu širšej verejnosti a hlavne deťom.

,,Idea bola, aby tieto nádherné kamene, ktoré tu sú, nejako inak oslovili ľudí," skonštatoval s tým, že expozíciu preto obohatili o už spomínané nové prvky.

Deťom tak ponúka učenie zážitkovou formou v predmetoch ako je prírodoveda, prírodopis či geografia. Podľa Lasáka na Slovensku takéto expozície zatiaľ nie sú veľmi bežné, autori noviniek sa inšpirovali v zahraničí.

Múzejníci vo vynovenej expozícii radi privítajú školské kolektívy. ,,Je to nachystané tak, že môže prísť celá trieda na dve 45-minútové hodiny. Bádateľňa pojme približne 15 detí, takže polovica detí sa môže vzdelávať v expozičnej časti a polovica v bádateľni, a potom sa vymenia," priblížil Lasák. Riaditeľ múzea v tejto súvislosti uviedol, že pozvánku do expozície chcú poslať všetkých školám v okolí. Projekt bol finančne podporený Environmentálnym fondom SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM