Barbara Dallosová Správy

O ťažbe bentonitu pri Žiari je rozhodnuté: Zmeny začnú od jari

O rozšírení ťažby v okolí Žiaru a Kremnice je po dlhých mesiacoch rozhodnuté. Ťažiari majú v rukách povolenie a vysvetľujú najbližšie plány.

Ilustračný obrázok k článku O ťažbe bentonitu pri Žiari je rozhodnuté: Zmeny začnú od jari
Zdroj: TASR

Spoločnosť Regos s.r.o., ktorá ťaží bentonit v časti Kremnických vrchov, ešte pred niekoľkými mesiacmi avizovala záujem o rozšírenie svojej činnosti v lokalitách Lutily a Starej Kremničky. Zámer sa stretol s nevôľou niektorých obyvateľov a proti rozšíreniu ťažby vznikla i petícia.

Začnú Lutilou

Zámer spoločnosť podrobila posúdeniu vplyvov činnosti na životné prostredie (EIA). Proces posudzovania trval bezmála dva roky, záverečné rozhodnutie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nadobudlo právoplatnosť v septembri tohto roka.

Ťažiari svoj projekt obhájili a po posudzovaní tak môžu v období najbližších dvadsiatich rokov ťažiť bentonit v troch samostatných povrchových lomoch o spoločnej rozlohy približne 23 hektárov. Ako informoval konateľ spoločnosti Regos Jozef Hodermarský, ťažba sa bude rozširovať postupne a ťažba sa bude vykonávať vždy v maximálne dvoch lomoch naraz.

,,Pred mesiacom sme dostali pečiatku o právoplatnosti, teraz musíme urobiť projektovú dokumentáciu. Určite to bude trvať aspoň do jari budúceho roka, predpokladáme, že na jar by sme mohli dostať povolenie od Banského úradu a mohli začať aj rozširovať ťažbu, začneme pritom Lutilou. Ešte nevieme, či to bude naraz na tých siedmich hektároch, alebo len na polovici, ale pravdepodobne zatiaľ len na polovici," vysvetlil na tlačovej konferencii Hodermarský.

Hľadanie miesta na fabriku

Ešte pri predkladaní zámeru sa v súvislosti s rozšírením ťažby skloňovala aj výstavba závodu na spracovanie suroviny. Vyťažený bentonit by sa tak spracúval a expedoval rovno z regiónu.

,,Chceme vyrábať priamo tu v regióne finálne výrobky a chceme tu mať aj vlastný výskum. Neodstali sme súhlas na vybudovanie fabriky na mieste, kde sme plánovali, avšak teraz intenzívne pracujeme na hľadaní nového priestoru pre túto výstavbu, zvažujeme možnosti," priblížil Hodermarský s tým, že priamo vo výrobnom závode by mohlo nájsť prácu 50 až 60 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM