Rôzne Správy

Obec pri Žiari vybabrala so skládkami odpadu: A chystá aj novinku

Podľa starostu už nemá dedinka v chotári žiadnu skládku. Z jednej dokonca vznikla bikrosová dráha. Obec sa púšťa do ďalšieho kroku v nakladaní s odpadom.

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Žiari vybabrala so skládkami odpadu: A chystá aj novinku
Zdroj: TASR

Zníženie nákladov za vývoz veľkokapacitných kontajnerov si sľubujú od vybudovania nového zberného dvora v obci Prestavlky. Ten by mal v areáli obecných dielní vyrásť už v najbližších mesiacoch.

Zo skládky bikrosová trať

V obci neďaleko Žiaru nad Hronom majú zavedený separovaný zber odpadov, triedia tu sklo, plasty, tetrapaky, papier aj bioodpad. Zároveň majú podľa starostu Jána Abraháma v dedine celoročne umiestnené veľkokapacitné kontajnery, kam môžu obyvatelia veľkoobjemný odpad vyhodiť. Tento systém si starosta pochvaľuje.

,,Mne sa to osvedčilo, lebo nemáme po chotári žiadnu skládku. Tie čo boli, sme zrekultivovali, dokonca sme na jednej vybudovali bikrosovú trať," priblížil Abrahám.

Odpad môžu priniesť bezplatne

Niektorým obyvateľom však vytkol, že hádžu do veľkokapacitných kontajnerov, ktoré vyvážajú na skládku a teda za to aj platia, tiež odpad, ktorý by mali separovať. Preto dúfa, že nový zberný dvor bude pre miestnych ľudí prínosom a zároveň sa obci podarí vďaka nemu znížiť náklady na vývoz spomínaných kontajnerov. ,,Nebudeme mať také vysoké náklady na tieto kontajnery, lebo sme ich do roka vyviezli okolo 30, nakoľko sme ich mali umiestnené v obci celoročne," podotkol Abrahám.

Na vybudovanie zberného dvora sa podarilo obci získať prostriedky vo výške približne 79 000 eur z environmentálneho fondu. Podľa Abraháma bude situovaný v areáli obecných dielní a vybudovať by ho mali v mesiacoch jún a júl. Budú v ňom umiestnené kontajnery na separovaný odpad a zároveň aj prístrešok na biologicky rozložiteľný odpad. Bude oplotený a osvetlený. Miestni obyvatelia sem budú môcť počas prevádzkovej doby priniesť odpad bez poplatkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM