Barbara Dallosová Správy

Obec strašia neželaní návštevníci: Medveďom na ceste už dáva prednosť aj autobus!

Nie jeden, ale rovno tri medvede sa zabývali kúsok nad obcou, nie ďaleko od ľudských obydlí. Občas sa zatúlajú aj bližšie k ľuďom, čo vytvára dychzatajujúce situácie...

Ilustračný obrázok k článku Obec strašia neželaní návštevníci: Medveďom na ceste už dáva prednosť aj autobus!
Zdroj: Dnes24.sk

V okolí Rudna nad Hronom v Žarnovickom okrese zaregistrovali obyvatelia tento rok medvede už viackrát. Podľa starostu obce, Ľubomíra Kršjaka, sa nad obcou údajne trvale zdržiavajú tri. ,,Lesní zamestnanci hovoria, že asi tri medvede sú tam stabilné," hovorí starosta.

V minulosti to podľa jeho slov nebolo zvykom, obyvateľom lesa sa v Rudne zapáčilo len v posledných mesiacoch. Za ten čas sa už stihli dostať aj do blízkosti človeka. Jednu júnovú rannú cestu autobusom zrejme cestujúcim nezávidí nikto. ,,Asi v júni sa stalo, že ráno o piatej, musel autobus na ceste medzi Rudnom a Voznicou zastať, lebo medveď prechádzal cez cestu," spomína na incident Kršjak. To však nebol podľa jeho slov jediný prípad, kedy obyvatelia zaregistrovali medvede z relatívnej blízkosti. Starosta vraj v lete jedného videl aj sám, na lúke nad obcou.

Odborníkov takýto výskyt medveďov až tak neprekvapuje. ,,Môže to byť pravda, lebo teraz sa početnosť medveďov zvyšuje a staršie medvede vytláčajú z teritória tie mladšie, takže je to možné," podotkol v tejto súvislosti Ronald Pastorok zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM