Barbara Dallosová Rôzne

Obľúbený štiavnický tajch včera a dnes: Tieto dve fotky delí 57 rokov, jedno sa ale nezmenilo!

Tajchy v našom regióne majú svoju tradíciu. A poriadne dlhú. Hoci za posledné desaťročia sa mnohé zmenilo, archívny záber spred takmer šesťdesiatky rokov dokazuje, že jedno predsa zostalo rovnaké.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený štiavnický tajch včera a dnes: Tieto dve fotky delí 57 rokov, jedno sa ale nezmenilo!
Zdroj: TASR

V posledných desaťročiach vyrastajú na Slovensku ďalšie a ďalšie kúpaliská a akvaparky, ľudia z nášho regiónu ale i v širokej ponuke letného relaxu zostávajú verní i tajchom.

Počúvadlo je stálica

Veľa trávnatých plôch, prírodná voda, chladné tiene košatých stromov, vodné bicykle či člnky a v neposlednom rade, žiadne vstupné. To sú niektoré z mnohých dôvodov, prečo brehy štiavnických tajchov zapĺňajú počas letnej sezóny stovky návštevníkov z blízkeho či širšieho okolia, ale i zo zahraničia.

Medzi Žiačanmi patrí medzi obľúbené napríklad Počúvadlo, o čom svedčí roj žiarskych poznávacích značiek na priľahlom parkovisku počas horúcich víkendov. Hoci čas zmenil podobu brehov Počúvadla, výstavba dala novú tvár okoliu, pribudli bufety, vodné atrakcie a hotely, jedno sa nezmenilo.

Pozrite si v našej galérii fotku z 22. júla 1958 a súčasnú fotku z posledného horúceho víkendu. Na oboch je ten istý breh Počúvadla a aj keď fotky delí bezmála 60 rokov, až taký veľký rozdiel medzi nimi nie je. Okolie tajchu a plážová móda sa za desaťročia trochu zmenili, miesto na deku ste ale počas horúcich dní museli hľadať i v minulom storočí.

Tajch s bohatou históriou

História Počúvadlianskeho tajchu siaha až do roku 1775, kedy sa začalo s jeho budovaním. Ako ostatné tajchy lemujúce Banskú Štiavnicu, i Počúvadlo bolo pôvodne určené na využitie v banskom systéme. Dnes slúži na rekreačné účely. Tajchy vo vodnom systéme v okolí Banskej Štiavnice sa delia na piargske, banskoštiavnické, kolpašské, hodrušské, vyhnianske a belianske. Počúvadlo patrí medzi piargske, väčšina Žiarčanov medzi nimi rozdiel nevidí a sú to pre nás jednoducho štiavnické tajchy.

Objem vodnej nádrže je viac než 700 000 metrov kubických, maximálna hĺbka vody 10,8 metra. Svoj názov nesie Počúvadlo po rovnomennej obci niekoľko kilometrov vzdialenej od Banskej Štiavnice.

Čítajte tiež:

Praktický PREHĽAD pre priateľov prírodných kúpalísk: V ktorých tajchoch v regióne sa tento rok osviežime?

Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na štiavnické tajchy

Hygienici hodnotili prírodné kúpaliská v kraji: Pozrite, ako oznámkovali kvalitu ich vody!

Open-air kino už aj pri tajchu: TIETO filmy si môžeme vychutnať priamo na pláži

Autentické ARCHÍVNE FOTO: Takto v našom regióne prázdninovali pionieri z východného blo­ku!

súčasné foto: Dnes24.sk
archívne foto: TASR

Dva zábery toho istého brehu Počúvadla delí 57 rokov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM